Foto: TV4

Nyhetsmorgon måste börja texta sina program

Varje morgon stiger hundratusentals svenskar upp för att se sina favoriter i Nyhetsmorgon och ta del av dagens trender och nyheter. Men många upplever ett återkommande problem – de känner sig exkluderade från programmet.

Om Nyhetsmorgon ska vara ett program för hela svenska folket krävs det justeringar. Förhoppningsvis sker förändringarna snart!

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Att Nyhetsmorgon fortfarande är ett av TV4:s största program är ingen slump. Programmet hade premiär redan 1992 och har sedan dess behållit sitt vinnande koncept.

Sändningen är live, vilket ger en känsla av äkthet, och det är ett sammansvetsat gäng programledare som guidar tittarna genom veckan i olika konstellationer.

Många tittar för underhållningen och för den hemtrevliga atmosfären, medan andra har det som sin primära nyhetskälla då nyheter visas och diskuteras dagligen i programmet.

Nyhetsmorgon måste börja texta sina program

Men det finns många tittare som har uttryckt sin besvikelse mot programmet då de känner sig exkluderade från sändningarna. Det kanske största problemet är att hörselskadade inte har en chans att hänga med i programmet då det inte är textat.

Att det är en direktsändning kan komplicera textningen, men dagens teknik erbjuder AI-verktyg som kan hantera detta i realtid. Även om resultatet inte blir perfekt skulle textning ge hörselskadade tittare en chans att ta del av programmet.

Det största problemet är ändå att tidigare avsnitt av Nyhetsmorgon inte textas i appen TV4 Play. I stort sett alla andra TV4-program textas efter sändning, så varför görs inte samma sak för ett av kanalens populäraste program?

Texta programmen. Alla vi som är hörselskadade stängs ute från att se dom!!”, skriver en person på Nöjeslivets Facebook.

Texta programmen för oss som har nedsatt hörsel.”, tillägger en annan.

Nyhetsmorgon måste börja leta djupare efter Nyheter

Ett annat vanligt klagomål är att programmet är så starkt fokuserat på Stockholm. Självklart sänds programmet från huvudstaden, och många av programledarna bor där, men majoriteten av tittarna gör det inte och har svårt att relatera till innehållet.

Många bor i andra städer eller på mindre orter och har ingen koll på det senaste i Stockholm. Jag är säker på att tittarna skulle uppskatta om programmet oftare lyfte nyheter och perspektiv från hela landet – och inte bara Stockholm.

Alldeles för mycket i Stockholmsområdet. Sverige är mer än Stockholm… Vill få mer från hela landet”, skriver en person om Nyhetsmorgon på Nöjeslivets Facebook.

Men trots allt är ”Nyhetsmorgon” ett fantastiskt program som gör mycket bra, och programledarna är skickliga och engagerade.

Med några välkomna förändringar kan ”Nyhetsmorgon” bli ett ännu mer inkluderande program för alla tittare.

Håller du med om att programmet borde göra dessa förändringar? Kommentera gärna din åsikt på vår Facebook-sida!

LÄS MER:
* Dramat i Nyhetsmorgon: Här tvingas Soraya Lavasani lämna studion – mitt i sändning: ”Ber om ursäkt”
* Tittarna rasar efter Lotta Engbergs intima beteende i TV4

 

Läs mer om...