Doktor Mikaels vrede – TV4-profilen sårad efter upptäckten: ”Bestört och besviken”

Foto: TV4

Doktor Mikaels vrede – TV4-profilen sårad efter upptäckten: ”Bestört och besviken”

Doktor Mikael Sandström är rasande.
TV4-profilens ord utnyttjades.
– Jag är bestört, säger han till Expressen.

Doktor Mikael Sandström, 63, har blivit TV4:s ”Soldoktorn” med hela svenska folket. Narkos- och akutläkaren har i många år medverkat i Nyhetsmorgon där han bland annat får svara på tittarnas frågor.

Innan tiden på TV4 gjorde Sandström för första gången entré i tv-rutan.

Det handlade då om dokusåpan ”Expedition: Robinson” där han tävlade år 2003, sista säsongen som visades i SVT. Doktor Mikael slutade på femte plats – vann gjorde tidigare programledaren Emma Andersson, numera Zetterberg.

Men efter detta har doktor Mikael alltså blivit känd som en riktigt uppskattad Nyhetsmorgon-profil. I fjol skapade han också massor av underbara rubriker efter att ha träffat kärleken i den folkkära artisten Lotta Engberg.

Nu är doktor Mikael inte lika glad – och detta har att göra med att ett klipp från hans medverkan i Nyhetsmorgon använts i marknadsföringssyfte utan hans vetskap. Detta uppmärksammades först av podcasten Källkritikbyrån.

Doktor Mikaels ilska efter upptäckten: ”Förvanskning av fakta”

Det handlar om podcast-profilen Alexander Pärleros (”Framgångspodden”) kritiserade poddavsnitt ”Den censurerade pandemin” som använt sig av doktor Mikaels ord om läkemedelsindustrin. I klippet som är från Nyhetsmorgon uttalar sig doktor Mikael ifrågasättande gentemot läkemedelsindustrin – men detta var i ett annat sammanhang. I marknadsföringsklippet ska det ha använts i en covid-19-kontext.

Detta har gjort doktor Mikael upprörd och sårad.

– Det är ju ett upphovsrättsintrång och en förvanskning av fakta, säger Mikael Sandström till Källkritikbyrån.

Besvikelsen är stor hos TV4-profilen.

– Jag blev bestört och besviken. Jag har ju varit med i Framgångspodden förut och då verkade han ju adekvat och trevlig och ställde bra frågor, men nu har han ju helt tappat taget, menar han, säger doktor Mikael till Expressen.

Doktor Mikael
Foto: TV4

Han hoppas nu få en ursäkt från Pärleros.

– Många gånger på ”Nyhetsmorgon” så är ju jag en garant för det som sägs medicinskt. De har väl försökt förstärka sina resonemang genom att använda mig, tror jag, säger doktor Mikael.

Enligt Johanna Thulin Bratten, programchef på TV4, har ärendet nu tagits om hand, och klippet med doktor Mikaels uttalanden är borttaget.

– Vi agerar alltid när vi upptäcker ett upphovsrättsintrång. Klippet är nu borttaget och från vårt håll är det här ärendet avslutat, säger Johanna Thulin Bratten till Expressen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sågat uppgifterna som framkommer i corona-podden ”Den censurerade pandemin”.

– Det är väldigt allvarligt och helt felaktigt, säger Tegnell på ett pressträff enligt TV4.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.