Steffo Törnquists förtvivlan – öppnar upp om oron och saknaden: ”Ännu värre…”

Saknaden är olidlig.

Steffo Törnquist, 64, hålls åtskild från sin mamma.

– Hon saknar det, säger han i Nyhetsmorgon.

Den omtyckta programledaren Steffo Törnquist är en av alla som drabbas av de nya karantänsreglerna. Mamman, som är i riskgrupp och bor på äldreboende, får inte träffa sin son.

Numer är det som bekant besöksförbud på äldreboendena i landet – för att minska smittspridning av det nya coronaviruset och skydda riskgrupperna.

Många kan säkert känna igen sig i Törnquists förtvivlan. Han kallar situationen – den känslomässiga – att man inte får träffa sina nära och kära ”absurd”.

Men mest tänker han på hur de äldre har det i sin isolering.

– Ännu värre för de som är på äldreboendet som inte får träffa sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn plötsligt, säger han i Nyhetsmorgon.

På torsdagen gästade artisten Frida Öhrn studion. Hon har på sistone gjort spelningar utanför äldreboenden tillsammans med The Blues sons. Något som varit mycket uppskattat bland de äldre, berättar hon.

Foto: TV4

– Men musik gör något med människor. Vad tycker du är musikens största ”medicinska” egenskap? frågar Steffo.

Frida förklarar att de spelar de sånger som de gamla önskar sig. Det blir mycket jazz, och det tycker hon själv om. På äldreboendet står de gamla åtskilda på sina balkonger medan Öhrn och bandet spelar på avstånd från innergårdarna.

– Musik är en direkt genväg till varandras själ och hjärta. Det bevisar sig hela tiden att det är så när folk är redo att ta in det och öppna upp. Det är så kul, säger Frida Öhrn i TV4.

Sedan förklarar hon att de har flera spelningar på fredagen, och då skiner Steffo upp.

Foto: TV4

– Hos mamma! säger han.

Öhrn och kompani kommer nämligen till mamma Törnquists boende.

– Ja! Och du ville höra Ella Fitzgerald? frågar Frida. 

– Om inte jag gör det kommer hon göra det kan jag säga, säger Steffo och ler.

Tyvärr kan inte Steffo dela denna upplevelsen med sin mamma. Precis som alla andra är han nu portad från äldreboendena – och även innergården.

– Du får ju ändå gå in på gården där. Så om jag ger dig en hummer, kan du kasta den till mamma då? Hon saknar det, säger Steffo skämtsamt.

Foto: TV4

Frida Öhrn skrattar. 

– Vad gulligt, säger programledarkollegan Sofia Geite. 

– Nej, jag får inte ens lämna käk där. Jag skojade, säger Steffo. 

– Men jag ska ge henne jazztoner, säger Frida då. 

Och Steffo ser nöjd ut. 

– Ja, det får du göra! Och hälsa från mig, säger han. 

Vi tänker på er gamla och sköra i dessa tider! Det måste vara tufft att sitta ensam men det är viktigt att vi skyddar boendena för att minska smittspridningen! Vi ska klara detta tillsammans. Jag är säker på att fler känner samma känslomässiga förtvivlan som Steffo att inte få träffa nära och kära under en tid nu, men har förståelse varför.

Dela gärna vidare för att visa att Steffo och alla andra inte är ensamma i sin saknad!