Tittarilska efter inslaget i Nyhetsmorgon: ”Helt galet”

Ämnet i Nyhetsmorgon väcker starka känslor hos tittarna.

På tisdagsmorgonen var det sommarduon Johan Macéus och Rania Shemoun Olsson som programledde Nyhetsmorgon. Båda tv-profilerna brukar annars ofta kunna ses som nyhetsankare i kanalens sändningar.

Dagens sommargäst är ett stående inslag som blivit populärt bland tittarna, och i morse var det konstnären Cecilia Edefalk som tog plats i studion.

Johan och Rania bjöd på ett fullspäckat program – bland annat pratades det om datummärkningar av apoteksvaror, men också om risken för skador kring elsparkcyklar. Dessa har blivit allt vanligare i stadsbilden och till sändningen hade TV4-redaktionen bjudit in experten Ragnar Ang, överläkare.

Han fanns med på videolänk i tisdagsmorgonens sändning och berättade då om de nya, brutala, skadorna som kommit i elsparkcyklarnas spår.

Första svenska studien som kartlagt detta har nämligen nyligen presenterats av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Den här studien har kommit fram till att vi upptäckt ett skadepanorama på de här elsparkcyklarna som inte riktigt är likt vanliga cyklisters eller elcyklisters. Det är ett ganska brett panorama som går från det vanliga, sårskador och stukningar. Men framför allt är det ansiktsfrakturer, utslagna tänder, men även frakturer i armar och ben, och livshotande tillstånd, säger Ragnar Ang, överläkare Traumavårdsenheten Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i sändningen.

Han kallar det ett ”allvarligt riskmoment”.

– Säkerhet är vår största prioritet, men också våra användarna måste ta ansvar, det är inte okej att köra när man har druckit, sade Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef på företaget Voi som tillhandahåller elsparkcyklarna, i Nyhetsmorgon.

Efter sändningen har många tv-tittare hört av sig till Nyhetsmorgon i sociala medier och luftat sina starka åsikter om ämnet.

Rania Shemoun Olsson och Johan Macéus ledde Nyhetsmorgon i morse. Foto: TV4

”Så många patienter inom tandvården med trauman pga dessa farliga cyklar. Bort med dom tack”, skriver en tittare i en kommentar på Nyhetsmorgons Instagram.

”Förbjud dem snarast leder inte till något bra alls, bättre att gå dit man ska eller ta bussen”, skriver en annan.

”Äntligen någon som pratar klarspråk! Bort med cyklarna! Annars på med alkohollås, scanna körkort och ha åldersgräns. Samt parkera vid speciella ställ så synskadade slipper snubbla över cyklar som ligger överallt”, skriver en annan ilsken tittare.

Flera tittare menar att ett förarbevis för att få köra fordonet kan vara på sin plats.

”Eller kräv förarbevis som med allt annat”, skriver en tittare.

”Helt galet bort med dem, är ju livsfarliga! Man hör ju dem inte äns när de kommer farandes bakifrån! Hur fort går en sådan? De är ju hemskt!”, skriver en annan tittare.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.