Foto: TV4

Tittarnas vrede efter bilderna i Nyhetsmorgon – kritiken mot TV4: ”Hemskt frustrerande”

TV4 visade ett känsloladdat inslag i Nyhetsmorgon.
Då hände det som inte fick hända.
Jenny Strömstedt tvingades beklaga sig inför tittarna i direktsändningen.

I lördags var det exakt 20 år sedan terrordådet som drabbade USA och World Trade Center i New York.

De fasansfulla bilderna kablades ut över världen, efter att två flygplan kraschade rakt in i tvillingskrapan. Dessutom åkte ett flygplan in i försvarshögkvarteret Pentagon, och ett kapat plan flög ner utanför den lilla orten Shanksville. Totalt dödades 2 995 personer denna mörka dag i historien där terrorgruppen al-Qaida låg bakom självmordattentaten.

I medier över hela världen uppmärksammades självfallet denna dag, och så också i TV4:s Nyhetsmorgon som visade flera inslag om 11 september-attackerna.

Bland dessa – utrikeskorrespondenten Stefan Borg som intervjuades på länk från New York av programledaren Jenny Strömstedt.

Foto: TV4

Borg bodde i New York för 20 år sedan, och berättade i sändningen om stämningen i staden just denna dag.

Därefter visades ett förinspelat inslag, där Borg gjort ett utförligt arbete med flera intressanta intervjuer med olika röster. Bland dessa Terri Tobin, biträdande polismästare i New York, som mindes tillbaka på hur det var att inte kunna rädda de drabbade.

Stefan Borg besökte också den minnesplats där tvillingtornen en gång stod, och träffade flera amerikaner som mindes tillbaka och försökte sätta ord på det ofattbara.

Samtidigt kunde drabbades tittarna.

– Vi beklagar att översättningen föll bort i delar här, men hela reportaget kommer textas och ligga på tv4.se sen, sade Jenny Strömstedt i sändningen.

Jenny Strömstedt tvingades be tittarna om ursäkt i sändningen. Foto: TV4

Exakt vad som gick fel i sändningen är oklart – men många tv-tittare hörde sedan av sig till kanalen med klagomål.

”Översättningen på nyhetsmorgon är hemskt frustrerande. Hör inte vad personen säger, då texten inte ens hänger med. Ta bort. För vem textar ni?”, skriver en tittare i kommentarsfältet på Nyhetsmorgons Facebook-sida.

Kritiken mot TV4: ”Idiotförklarar”

Där har flera hört av sig med liknande kritik.

”Man idiotförklarar de med hörsvårigheter på tv4, för man respekterar de inte med felstavningar och missad text m m”, skriver en annan tittare.

”VARFÖR textar ni inte? Borde sånt inte kollas upp innan sändning? Dåligt. Kommer fram till och från”, skriver en annan tittare.

Nyhetsmorgon har också valt att svara några av tittarna i kommentarsfältet.

”Självklart vill vi att alla ska kunna se och njuta av våra program”, skriver TV4:s redaktion i ett svar och hänvisar till mejl dit tittare kan höra av sig med synpunkter.

Här kan man se inslaget via TV4 Play!

Vilken lördag och vilka spännande ämnen det blev! Programmet bjöd bland annat på:☀️20 år sedan 9/11 – Nyhetsankaret…

Posted by Nyhetsmorgon on Friday, September 10, 2021

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!