Peter Jihdes nya oväntade drag i TV3 – med folkkäre komikern Morgan Alling: ”Självklarhet att ställa upp”

Kändislandskamp – för att samla in pengar till diabetesforskningen.
Här är Peter Jihdes nya drag med folkkäre komikern Morgan Alling på bästa sändningstid i TV3.
– Det blir som ett ”Bäst i test” fast med diabetesfokus, säger Jihde till Nöjeslivet.

Här är Peter Jihdes nya drag för att stödja diabetesforskningen. På söndagskvällen tävlar profiler från Sverige, Norge och Danmark i TV3 och Viaplay i en kändislandskamp – för att samla in pengar till diabetesforskningen. Tv-kanalen hoppas även öka kunskap och kännedom om diabetes typ 1 och typ 2 i samband med världsdiabetesdagen 14 november.

Jihde leder programmet ”Beat diabetes – Kampen för livet” tillsammans med två kollegor från våra nordiska grannländer. Sveriges kändistrupp som tävlar består av komikern Morgan Alling, skådespelaren Ellen Bergström och förre längdhopparen Michel Tornéus.

– För mig är det en självklarhet att ställa upp för att sprida kunskap om en sjukdom som drabbar så många människor. Med kunskap, kämparglöd, goda vänner och en peng som går till forskning så hoppas jag vi kan sätta fokus på kampen mot diabetes. Forskningen, de som har och de som kanske kommer få diabetes, behöver vår hjälp. Klart man ställer upp, säger Morgan Alling i ett pressmeddelande.

Svenska kändislaget som tävlar i TV3:s diabetesprogram: Morgan Alling, Ellen Bergström och Michel Tornéus. Foto: NENT Group

I programmet ”Beat Diabetes – Kampen för livet” får tittarna även en inblick i hur det är att leva med eller nära diabetes med personliga berättelser från människor som har någon form av koppling till sjukdomen. Dessutom utlovas musikframträdanden i TV3.

Tidigare år har kanalen satsat på att anordna en diabetesgala – men den här gången är satsningen annorlunda. Peter Jihde förklarar tävlingsupplägget:

– Det är en landskamp i och med att vi gör detta tillsammans, Norge, Sverige och Danmark. Det genomförs i tre lag där kända och etablerade personer gör upp om segern. De kommer att få utmaningar, och det blir i bandad form men live i studion, så att vi hinner texta programmet innan sändning, säger Jihde.

”Hoppas verkligen folk vill hjälpa till”

Peter JihdeIman Meskini och Rikke Gøransson programleder programmet tillsammans. Foto: NENT Group

Han liknar upplägget med ett annat program på SVT – prisade humorshowen ”Bäst i test”.

– Det är diabetesrelaterade utmaningar och frågor, jag skulle säga att det blir som ett ”Bäst i test” fast med diabetesfokus. Den röda tråden blir vilket land som kan vinna tävlingen och samla in mest pengar till sitt lands diabetesforskning. Jag hoppas verkligen folk vill hjälpa till att bidra till forskning mot sjukdomen som dödar fler och fler inte bara i Skandinavien, utan även i världen.

Över 500 000 svenskar har diagnosen diabetes typ 1 och 2 och i världen är över 400 miljoner människor drabbade. Norden är per capita högst drabbat i världen vad gäller personer med typ 1-diabetes, uppger tv-bolaget Nent som för femte året i rad uppmärksammar världsdiabetesdagen med en tv-satsning.

STOCKHOLM 20211028 Pressträff inför premiären av Nent/TV6/Viaplays nya tv-satsning Viaplay Vinter. På plats bland annat programledarna Peter Jihde och Johanna Ojala. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jihde, som på senare år gjort förinspelade program som ”På gränsen” för kanalen, ser fram emot att få göra ett som åtminstone påminner om en direktsändning. Efter alla år på SVT och TV4 där han programlett flera stora direktsändningar som Idol och Nyhetsmorgon, kan han luta sig mot rutinen.

– Det hela sker ju ”live on tape”, så att vi ska hinna texta innan sändning. Jag tycker det roligaste i livet är när den röda lampan lyser. Det är väldigt kul att göra saker tillsammans. Jag har älskat att göra direktsändningar även när jag gjort idrottsgalor, Nyhetsmorgon och annat.

Vad blir målet?

– Att samla in så mycket pengar som möjligt till varje lands diabetesorganisationer. Jag har väl inget mål med någon summa, utan hoppas bara att folk är med oss. Det jag kan lova är två roliga men också jobbiga och informativa timmar, säger Jihde.

Senare under kvällen avgörs herrlandslagets VM-kval i fotboll mellan Spanien och Sverige.

– Jag hoppas att folk vill ladda upp inför svenska landslagets viktiga VM-kvalmatch mot Spanien med att först se vår landskamp, säger Jihde som sedan flera år lever med diabetes typ 1.

Hur mår du annars i dag med din diabetes?

– Just nu när vi pratar mår jag bra. Jag tränade i går och har haft lite lägre blodsocker i natt, men det är under kontroll. Jag har ingen aning vad som händer om fem timmar. Om jag injicerar fel dos kan det bli riktigt jobbigt. Det handlar om att under dygnets alla timmar, 24/7, ha koll på mat-, sömn- och stressnivå och sin fysiska kapacitet. Man vet att man lever, om jag säger så.

Programmet ”Beat Diabetes – Kampen för livet” sänds på TV3 och Viaplay söndag 14 november 19.00.

Dela gärna vidare inlägget om du också vill uppmärksamma världsdiabetesdagen!