Peter Jihdes okända bror gör succé – på SVT: ”Jag är väldigt stolt över honom”

Tv-bröderna Peter, Niklas – och Patrik.
Nu berättar Peter Jihde om sin okända lillebror, som gör stor succé på konkurrenten SVT.
– Jag är väldigt stolt över honom, säger Jihde till Nöjeslivet.

Peter Jihdes, 48, karriär inom tv-branschen startade runt millennieskiftet. Då var han en av TV4:s profilerade programledare i Sporten.

Men 2001 slutade han tvärt – och gick till konkurrenten SVT när han klev in genom Tv-sportens prestigefyllda portar.

På public service-bolaget blev det totalt sex år – där Jihde bevakade alltifrån vinter-OS i Turin 2006 till friidrotts-EM, ett prestigefyllt uppdrag med intervjuprogram med kungabarnen och så det egna pratprogrammet ”Hos Jihde”.

2007 fick han erbjudande om att komma tillbaka till TV4. Jihde blev då en av kanalens stora stjärnor med programledaruppdrag som ”Nyhetsmorgon” tillsammans med Tilde de Paula Eby och ”Idol”.

Foto: TV3

Men i januari 2018 meddelade TV4 och Jihde att de beslutat att åter gå skilda vägar. En tårfylld Jihde tackades av i ”Nyhetsmorgon” innan han började på TV3 och NENT Group där han sedan dess bland annat lett ”Diabetesgalan”.

LÄS MER: Peter Jihde om kampen mot svåra sjukdomen: ”Utan det så dör jag”

Samtidigt som Peter Jihde är profilerad som programledare på TV3 finns även hans lillebror Niklas Jihde, som tidigare deltagit i SVT:s ”Mästarnas mästare, i samma tv-hus. Den före detta innebandystjärnan är bland annat programledare i Viasats och Viaplays fotbolls- och ishockeysändningar.

Men vad många kanske inte känner till är att det finns en tredje Jihde i brödraskaran – som också är i TV-branschen. Han håller dock till på konkurrerande SVT.

Patrik Jihde heter han och arbetar som redaktör på TV-sporten.

– När man så gott som är uppväxt med Sportnytt, Fotbollskväll och Bo A Orm känns det såklart som en dröm att själv få ansluta till SVT Sport. Jag är glad, ödmjuk och ser väldigt mycket fram mot att ansluta till Sveriges mest anrika sportredaktion för att vara med och göra sport-tv i världsklass ihop med duktiga kollegor. Och nio världsmästerskap, bättre än så blir det inte, sade Patrik Jihde till den egna kanalens personaltidning Vipåtv när han började sin nya tjänst på SVT.

Peter Jihde berättar att han är stolt över båda sina bröder. På frågan om han har någon kontakt med någon på tidigare arbetsplatsen SVT i dag svarar han:

– Min lillebror Patrik jobbar på Tv-sporten som redaktör och producent, bakom kameran. Och så jobbar min bästa vän där.

Patrik går i dina fotspår?

– Ja, han är på samma arbetsplats. Det är jättekul. Han passar verkligen perfekt för redaktörs- och producentrollen. Han är otroligt noggrann och påhittig. Jag är väldigt stolt över honom, säger Peter Jihde till Nöjeslivet.

Och fortsätter:

– Det är exakt samma korridorer som jag vandrade i för…vad är det nu, 2001 till 2007. Det är tolv år sen jag var där ja.

På den andra grannkanalen, TV4, har Peter Jihde som bekant flera före detta kollegor som han fortsatt har en hel del kontakt med.

– Det händer. Det är en del av det privata livet, och inte arbetslivet.

Själv trivs Peter Jihde just nu utmärkt på TV3 och NENT Group.

Kan du tänka dig komma tillbaka till TV4?

– Nu har de i och för sig sålt till Telia där, och fått en jäkla massa pengar. Men det finns inte pengar för att göra mig intresserad att byta från den här kanalen just nu. Jag tycker det är otroligt viktigt att få vara här och prata om det som jag lever med hela tiden, plus att få göra de program jag gjorde förra året ”På gränsen”.

Peter Jihdes framtidsbesked

Framöver siktar Peter Jihde in sig på nya uppdrag inom TV3-världen.

– Min arbetsuppgift nu är väldigt sympatisk. Då får Casten Almqvist, (reds anm.) gräva djupt i fickorna. Jag trivs väldigt bra här.

Bland annat har tv-bolaget, som också har kanaler i övriga nordiska länder, fortsätta kampen då NENT Group lanserar BEAT Diabetes-fonden och skickar in miljoner kronor i projektet. ”Över 1,5 miljoner människor lever idag med diabetes i Norden enligt Internationella Diabetesfederationen. I regionen lever också det högsta antalet människor med typ 1-diabetes i världen per capita”, skriver tv-bolaget i ett pressmeddelande.

Detta gör Jihde glad.

– Jag vill jobba ännu mer med diabetes. Vi tar det till nästa nivå och tänker över hela Norden. Det är jag väldigt glad över att vara en del av. Det känns vettigt. Det är en stolthetskänsla.

Dela gärna vidare om du också uppskattar Peter Jihdes engagemang i diabetesfrågan!

TV: Sveriges TV-historia