Profilens stenhårda ord – efter SVT:s beslut att lägga ner Det sitter i väggarna: ‘Åldersdiskriminering’

SVT fortsätter inte satsa på tittarsuccén ”Det sitter i väggarna”.

Det får Aftonbladet-profilen Britta Svensson att rasa.

– Att sortera in människor i godkända och icke godkända åldrar, det verkar SVT tycka är okej, skriver hon i en uppmärksammad kolumn.

Hon är en av alla de en miljon tv-tittare som varje vecka bänkar sig framför tv:n när Rickard Thunér och Erika Åberg leder ”Det sitter i väggarna”.

Nyligen kom beskedet att SVT bestämt sig för att lägga ner satsningen på programmet, där tittarna får följa med in i gamla hus och ta del av dess historia.

Foto: SVT

 Vi pausar tre program nästa år för att lyfta fram medel till några online/playsatsningar på SVT . Våra programmedel är en fördelningsekonomi , om Vi /SVT ska göra nya satsningar behöver vi hitta medel från redan befintliga program, har Micael Lekberg, programchef på SVT, tidigare berättat för Nöjeslivet.

Förr om åren har ”Det sitter i väggarna” inte haft så stora tittargrupper på SVT Play.

 Tidigare säsonger har gått bra i äldre målgrupper och haft en del utmaningar i SVT Play och online, säger Lekberg och lämnar ändå en liten dörr öppen för tittarfavoriten:

 Nu mäter vi de nya publiksiffrorna från årets pågående säsong som faktiskt ser riktigt bra ut, det ska vi analysera och beroende på totalt publikutfall är vi alltid beredda att ompröva beslut, säger han till Nöjeslivet.

Men att SVT vill lägga ner, alternativt pausa, denna favorit bland många – framför allt äldre – tittare har fått Aftonbladet-profilen Britta Svensson att rasa.

Hon kallar beslutet för en skandal – och menar att public service-kanalen särbehandlar äldre på ett sätt som inte vore tänkbart vad gäller exempelvis kön, religion eller sexuell läggning.

Foto: SVT/Baluba

– Min fråga till SVT är varför ni tycker det är okej att särbehandla just äldre? Bara för att diskrimineringen riktar sig mot äldre, blir den inte mer acceptabel, rolig eller cool. Den är precis lika motbjudande, skriver hon i sin kolumn i Aftonbladet som man kan läsa i sin helhet här.

Även tv-tittarna har protesterat mot beslutet. Hundratals av dessa har hört av sig till Nöjeslivet via vår Facebook-sida och visat sitt missnöje med tv-seriens nedläggning.

”Ser gärna att SVT fortsätter med denna genuina och positiva programserie! Gärna med ändrat upplägg med små, fattigare torp där vi kan få reda på hur folk levde förr👍 Vi behöver historia!”, skriver en tittare i en kommentar till Nöjeslivet.

Många andra håller med.

”Ovanligt bra program den ska absolut vara kvar om jag får önska. Programmet spänner över klassgränserna och beskriver hur både kvinnor och män hade det. Alla bodde de i hus inom dessa väggar. Man får också lära sig om hantverk mm. För dem som behöver dessa kunskaper”, skriver en annan.

Foto: SVT

Vad tycker du om detta? Borde SVT omvärdera sitt beslut och spela in nya avsnitt av ”Det sitter i väggarna” eller är det dags att satsa på något nytt? Är det ”ålderism” att inte satsa på ett tv-program? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!