Foto: TV4

Renée Nybergs ord om likheten med SVT-klassikern ”Här är ditt liv” – efter premiären med Björn Skifs

Vilket liv! Vilket program!
Renée Nybergs nya satsning i TV4 hyllas nu stort av tittarna.
Samtidigt svarar programledaren på frågan om likheten med SVT-klassikern ”Här är ditt liv”.

På söndagen var det dags för en av TV4:s stora höstsatsningar att ha premiär. Hyllningsprogrammet ”Vilket liv!” med programledaren Renée Nyberg i spetsen, kommer under fem raka söndagar hylla folkkära svenska profiler på bästa sändningstid.

Det hela sker på Oscarsteatern i Stockholm och blir en stor överraskning för profilen som hyllas. I söndagens premiär var det artisten Björn Skifs som firades stort.

Bengt Palmers och Björn Skifs. Foto: TV4
Bengt Palmers och Björn Skifs. Foto: TV4

Renée Nyberg om bakgrunden till ”Vilket liv!”

Enligt Renée Nyberg har idén till programmet vuxit fram i samband med inspelningarna av två av hennes andra shower i kanalen: ”Klassfesten” och ”Renées brygga”.

– Tanken började när jag gjorde ”Klassfesten” när vi hade två gäster som tävlade mot varandra och berättade om deras skoltid. Då kände jag att, Gud, jag skulle vilja veta mer och berätta om hela deras liv och karriärer. Som har betytt så mycket för svensk underhållning och alla oss i publiken, säger Nyberg i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Men också lite i samband med ”Bryggan”, jag träffar några av våra största stjärnor där, men skulle vilja ha mer tid och framför allt att få bjuda på en sån här riktig helkväll.

Foto: TV4

Likheterna med SVT-klassikern

Ett annat programformat som hyllade kända skådespelare, tv-profiler och artister på liknande sätt förr i tiden var SVT:s klassiker ”Här är ditt liv”.

Faktum är att Björn Skifs även varit gäst i det underhållningsprogrammet – så här såg det ut i samband med de inspelningarna 1987.

MALMÖ 1987-01-24 Musikern och artisten Björn Skifs tillsammans med sina föräldrar Anders och Britta Skifs samt systern Rosita (t. h.) i SVT:s underhållningsprogram "Här är ditt liv" i Malmö 24:e januari 1987. Foto: Johnny Zaar / Skånereportage / TT
MALMÖ 1987-01-24 Musikern och artisten Björn Skifs tillsammans med sina föräldrar Anders och Britta Skifs samt systern Rosita (t. h.) i SVT:s underhållningsprogram ”Här är ditt liv” i Malmö 24:e januari 1987. Foto: Johnny Zaar / Skånereportage / TT

”Här är ditt liv” leddes under åren 1980-91 samt 1995 av Lasse Holmqvist och 2009-10 av Ingvar Oldsberg. Programmet, som är ett av SVT:s största nöjesprogram genom tiderna, är från början baserat på det amerikanska programmet This Is Your Life som sändes i NBC.

Men när Renée Nyberg i Nyhetsmorgon får frågan om hennes nya satsning är en glimtning till just ”Här är ditt liv”, slår hon delvis i från sig.

– Jag vet inte om det är en glimtning, utan det är ju just vilka liv de har levt och vilka karriärer! säger Renée i TV4.

Hon fortsätter:

– En av de roligaste grejerna är att det är så många av kollegorna, som också är otroligt stora namn, som kommer då och vill hylla vår huvudperson. Det har varit en sån kick och glädje att få jobba med det här programmet, för alla vill vara med och hylla Björn Skifs eller Suzanne Reuter, Robert Gustafsson, Tommy Körberg eller Lena Philipsson.

Renée Nyberg hyllas stort efter premiären

Nyberg har varit en del av tv-branschen ända sedan 1990-talet, då hon började på TV4 innan hon fortsatte på TV3 under några år på 2000-talet. Hon har vunnit Kristallen flera gånger som landets bästa kvinnliga programledare.

"Vilket liv!" med Renée Nyberg sänds under fem söndagar i TV4. Foto: TV4
”Vilket liv!” med Renée Nyberg sänds under fem söndagar i TV4. Foto: TV4

Hon kallar ”Vilket liv!” för det roligaste hon någonsin fått vara med om att spela in.

LÄS MER: Björn Skifs i tårar – efter sönernas starka ord om honom i TV4: ”Bästa jag hört på länge”

– Jag har gjort väldigt mycket, men i underhållningsgenren så är det här det absolut roligaste, säger Nyberg i Nyhetsmorgon.

Efter söndagens premiär ger Nöjeslivets läsare tummen upp till programmet. En del tv-tittare ser också likheter mellan ”Vilket liv!” och ”Här är ditt liv”, SVT-klassikern från förr.

– Liknar ”Här är ditt liv” som gick på ettan för längesen med Lasse Holmqvist tror jag han hette. Oldsberg gjorde det sen, skriver en läsare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

Underhållande, känslosamt och roligt! Vilken premiär av "Vilket liv!", Renée! 😍❤ Nu passar vi på att visa vår uppskattning till denna fantastiska programledare. Vad tycker ni är det bästa med Renée? 🥰❤👍

Posted by Nöjeslivet on Monday, August 29, 2022

Samtidigt hyllas ”Vilket liv!” i allmänhet och Renée Nyberg i synnerhet stort.

– Hon målar inte upp nån fasad, är sej själv med alla gäster som hon har på bryggan, ock så även i går! Ett suveränt program med proffsig men enkel programledare ”Vilket liv”. Du är bara bäst, skriver en annan av Nöjeslivets läsare som vill passa på att hylla Nyberg, via vår Facebook-sida.

På TV4 är man nöjda med sin programledare.

– Renée Nyberg leder Vilket liv! med varm och trygg hand och får våra huvudpersoner att slappna av och visa sin personliga sida, i den här oväntade situationen, jag vågar påstå att ingen är bättre än Renée på att leda ett program av det här slaget, säger Caroline Norrby, exekutiv producent.

”Vilket liv!” sänds på söndagar klockan 20.00 i TV4.

Vad tycker du om programmet ”Vilket liv!”? Skriv gärna en kommentar.