Foto: TV4

Därför fick Edward af Sillén sparken – tunga bakslaget efter orden om Pernilla Wahlgren: ”Allt raserade”

Han är en av landets hetaste manusgenier.
Men vägen till framgång har kantats av ett svårt bakslag för ”Talang”-profilen Edward af Sillén.
– Allt raserade, säger han i TV4:s ”Renées brygga”.

Edward af Sillén är en av landets hetaste regissörer och manusförfattare. Han ligger bakom biosuccéer som ”En del av mitt hjärta” och ”En underbar jävla jul”. För att inte tala om alla shower i underhållningsbranschen som är utformade av af Sillén – bland annat två hyllade Eurovision Song Contest-arrangemang i Sverige på 2010-talet.

I dag är han också en uppskattad medlem av juryn i TV4:s familjeunderhållning ”Talang”.

Men vägen till framgången har inte varit spikrak för den talangfulle 39-åringen som föddes i Brasilien.

När han som 21-åring precis fått sitt drömjobb som manusförfattare för Melodifestivalen briserade bomben som till slut fick honom avsatt. Edward af Sillén hade skrivit skämtsamt om Melodifestival-deltagare på nätet, bland annat Pernilla Wahlgren. Efter att det framkom att af Sillén – själv mitt i Mello-förberedelser – låg bakom orden fick han lämna SVT-uppdraget.

Fick lämna drömjobbet på Melodifestivalen

Nu berättar han om den tunga tiden i TV4-programmet ”Renées brygga” som sänds på onsdagen. När programledaren Renée Nyberg tar upp detta, öppnar af Sillén upp.

– Allt raserade, det var fruktansvärt. Därför att, i och med att jag inte visste hur jag skulle komma in branschen, men när jag väl kom in och fick en chans på Melodifestivalen så jag sumpade den. Jag skickades hem. Jag kommer ihåg att vi kom till Göteborg, första deltävlingen och då hade det här smällt till i pressen, att jag var den här icke namngivna ”SVT-chefen” som hade skrivit skit på nätet. 21 år. Skämt som inte funkade, på nätet. Då fick jag åka hem, säger Edward af Sillén i programmet.

Foto: TV4

Han skickades hem från den första deltävlingen. Kvar var Melodifestivalen – utan af Silléns medverkan.

– Den tågresan på väg hem från Göteborg, själv, när mina kollegor och min dröm var kvar, så satt jag där och tänkte att nu är allting slut. Jag fick en chans och jag sumpade den, säger Edward af Sillén i programmet.

Edward af Silléns revansch efter tunga tiden

Men något slut på karriären inom nöjesbranschen var det knappast tal om för den numer firade regissören och tv-profilen.

I dag leder han alltså ”Talang” i TV4 tillsammans med bland andra Pernilla Wahlgrens dotter, Bianca Ingrosso. Dessutom har han sedan dess också jobbat med just Wahlgrens firade shower, såsom ”Pernilla Wahlgren har hybris”. I dag är de vänner, och af Sillén har senare också arbetat för SVT vid flera tillfällen med såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest.

STOCKHOLM 20200110 Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso. Foto: Jessica Gow / TT

”Sissela räddade mitt liv”

Men när den 21-årige Edward af Sillén hade fått sparken från Melodifestivalen fick han ett avgörande telefonsamtal. I andra änden av luren fanns Sissela Kyle – den folkkära skådespelaren och komikern som i många år bland annat setts i ”Parlamentet”.

– När det är som absolut mörkast så ringer Sissela mig. Hon hade fått ett jobb att leda en gala och hade fått för sig att jag skulle skriva. Det var ett drömjobb. Jag säger till henne att, jag kan inte. Va? Säger hon. ”Men har du inte hört? Jag har fått sparken från Mello, jag har gjort bort mig”, säger Edward.

Men detta var ingenting som bekom den hyllade komikern. I stället ville Sissela ge den unge och talangfulle regissören och manusförfattaren en ny chans. Det blev en lyckoträff.

– ”Ja, men det där spelar väl ingen roll? När kan du ses?”, sa hon då. Så jag ser det som att Sissela räddade mitt liv, så brukar jag säga det, säger Edward som i programmet också beskriver sin fina vänskap med Sissela.

”Renées brygga” sänds på onsdagar klockan 21.00 i TV4.

Sissela Kyle. Foto: TV4

Vad tycker du om årets säsong? Skriv gärna en kommentar!