”Äntligen hemma”-profilen Lee Christiernsson drabbades av en ”brutal” depression.
Nu berättar tv-snickaren om kampen och tvivlet.
– Det som fick mig ur depressionen var ju att jag landade i den här insikten i vad jag behövde göra, säger Lee i TV4.
Tv-snickaren Lee Christiernsson, tidigare känd från ”Äntligen hemma”, kom förra året ut som transperson efter en omtalad dokumentärserie i TV4.
Nu är Lee högaktuell som en av gästerna hos programledaren Renée Nyberg i ”Renées brygga” som sänds på tisdagen i samma kanal. Där gästas Nyberg även av statsminister Ulf Kristersson och programledarprofilen Amie Bramme Sey.
Artikeln fortsätter under bilden.
I programmet öppnar Lee Christiernsson upp om sin kamp.
– Det är sorgligt, för det är så onödigt. Då tänker jag på de som är i ung ålder nu eller även äldre. Det här lidandet som de flesta ändå upplever tror jag, rädslan av att vara annorlunda, det hade inte varit så om det inte varit så stigmatiserat med trans, säger Lee i programmet.
Lee om sin kamp: ”Brutal depression”
Tv-profilen förklarar att hen tidigare i livet drabbades av en svår depression.
– Ett år var ju en brutal depression. Det som fick mig ur depressionen var ju att jag landade i den här insikten i vad jag behövde göra. Hade jag inte tagit det beslutet, då hade jag sannolikt varit någon som skulle levt resten av mitt liv med psykiska problem, mått jävligt dåligt, ångest, inte vet jag… Självmordstankar kanske. Jag letade ju inte ett sätt att ta livet av mig, jag försökte hitta en väg att leva på, säger Lee i programmet och fortsätter:
– Men samtidigt hade det hållit på så länge, jag var så utmattad att jag inte orkade mer. Så det var som en skänk från ovan på något vänster att jag kom fram till det här beslutet i tid och började titta framåt igen. Hur ska det här gå till?
Artikeln fortsätter under bilden.
Som tv-snickare tog Lee tittarna med storm i början av 2000-talet och blev omskriven i pressen. Att ta steget till att bli Lee var inte helt friktionsfritt.
– Det här måste vara ett av världens svåraste uppdrag. Jag kommer från byggbranschen, har två barn, fått en machostämpel… Det här är fan så jävla omöjligt att jag måste bara lyckas på något sätt. För mina barns skull, och så, säger Lee i programmet.
Och fortsätter:
– Det var skitjobbigt. Det är en sån grej som jag inte ens kunde prata om det första halvåret utan att tårarna sprutade på mig. Det var bland det värre jag gjort.
Artikeln fortsätter under bilden.
I dag mår Lee bra. Samtidigt har tv-profilen under perioden efter uppmärksamheten kring dokumentärserien känt sig lite utbränd.
– Jag blev vansinnigt trött. Det är så många lager i det här under så lång tid. Så det är fortfarande…känslosamt, säger Lee i programmet ”Renées brygga” som sänds på tisdagen.
Hit kan du höra av dig om du mår dåligt
Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp!
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.
”Renées brygga” sänds på tisdag den 6 februari klockan 20.00 i TV4
Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!