Rolf Lassgård och Peter Haber lärde känna varandra i unga år – så lurade dem alla

Foto: TV4

Peter Haber och Rolf Lassgård har varit vänner i många år.

När det nyligen var Peters tur att bli hyllad i ”Vilket liv!” hade Rolf några varma ord att dela med sig av och duon avslöjade hur de lyckades lura alla inför en viss föreställning.

– Vi sa att vi gjorde det. Men vi gjorde framförallt annat istället, säger Peter Haber i ”Vilket liv!”

Peter Haber är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare. Utöver sina 50 filmer som polisintendenten ”Martin Beck” har han också gjort sig odödlig genom komiska roller – bland annat som den klantige men älskvärda pappan ”Rudolph” i julkalendern ”Sunes jul” och som ”Janne” i den klassiska filmen ”Tomten är far till alla barnen”.

Redan i tidig ålder visste Haber att han ville bli skådespelare och sökte sig till scenskolan i Stockholm och kom in – men bestämde sig efter två år för att hitta en annan väg till sin dröm.

Så lärde Peter Haber och Rolf Lassgård känna varandra

Det var då som Peter och hans vän Bengt Järnblad packade sina väskor och flyttade till Landskrona för att starta upp Skånska teatern. Projektet blev en succé, och duon beskrevs som både ”modiga” och ”ambitiösa.”

– Modiga ja, ambitiösa absolut. Lite korkade ibland också, säger Bengt Järnblad i ”Vilket liv!”.

Framgångarna på teatern lockade till sig talanger, och en av de nya praktikanterna var ingen mindre än Rolf Lassgård.

Även om Rolf inte kunde vara på plats vid Peters hyllning deltog han via länk, och han började med att hylla sin gamla mentor.

– Tack vare Peter och några andra som undervisade oss på Scenskolan – och de var faktiskt inte så mycket äldre än oss – skapades drömmen om att en gång få komma till den här teatern.

Rolf Lassgårds fina ord om Peter Haber

Rolf delade också ett speciellt minne från när de spelade huvudrollerna i uppsättningen av ”Don Quijote och Sancho Panza” på teatern. När Renée Nyberg frågade om de brukade öva repliker ihop, avslöjade vännerna vad de egentligen sysslade med.

– Vi sa att vi gjorde det. Men vi gjorde framförallt annat istället, eller hur?, säger Peter och vänder sig mot Rolf på skärmen.

– Vi investerade i ett Stiga bordshockey-spel, fyller Rolf i.

– Vi sa till alla att vi ska hem till varandra och läsa poesi och plugga på våra roller och allting, men under Rolfs säng plockade vi fram hockeyspelet och körde stenhårt. Det var nog bra för föreställningen tror jag – det rensade hjärnan, säger Peter med ett leende, medan Rolf skrattar och tillägger:

– Det tror jag också, det tror jag också.

Vidare berättar Rolf att han ser tillbaka på de tidiga åren med Peter med stor värme och förklarar vad som gör Peter till en så skicklig skådespelare.

– Både som åskådare så är det ju hans enormt fina register, det har vi ju alla sett. Jag menar, allt från en allvarstyngd ”Beck”, till en otrolig komiker i ”Sunes jul” till exempel. Det finns ett otrolig bredd i Peters skådespeleri, säger Rolf och fortsätter:

– Sen som person är han fantastiskt varm när man väl lär känna honom.

Vad fint att ni fick prata gamla minnen ihop.

Ni är så fantastiska båda två, Peter Haber och Rolf Lassgård.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version