Foto: SVT

Så är SVT-profilernas relation egentligen bakom kulisserna – efter succén i ”Det sitter i väggarna”

De har lett ”Det sitter i väggarna” i fyra år.
Nu berättar Erika Åberg om relationen till kollegan Rickard Thunér.

Enligt analysföretaget MMS var ”Det sitter i väggarna” hela förra veckans mest sedda tv-program i Sverige.

Succén är total även denna säsongen för programledarna Rickard Thunér och Erika Åberg som tar med tittarna på intressanta resor genom tid och rum i SVT-programmet. På måndagen sändes säsongens tredje avsnitt, och den här gången besökte antikexpert Thunér och byggnadsvårdaren Åberg det som en gång var Faringe Missionshus utanför Uppsala.

Samtidigt som Thunér gav sig in i arkiven för att undersöka vem som kunde ha byggt huset, gav Åberg kökets gamla järnspis en passande spiskåpa.

Foto: Erika Åberg/SVT

Detta är den fjärde säsongen som Åberg leder tillsammans med Thunér. Hon har varit med ända sedan starten 2015, då med Christopher O’Regan.

Åberg passar nu på att hylla samarbetet med Thunér.

– Det är lika mysigt som vanligt. Det går superbra. Vi litar fullt ut på varandra både han, jag och resten av teamet. Det gör att man orkar mer under stressen att vara borta mycket hemifrån. Det är en väldigt kär kollega, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Blir ni igenkända nu på stan?

– Ja, jo så är det. Folk är så snälla. De skiner upp i ett leende, vissa kommer fram och tackar för ett bra program. Det är så gulligt.

Att möta tv-tittarna menar Åberg bara är positivt. När SVT hotade att lägga ner programmet i september 2020 inleddes en klassisk tittarstorm. Trots miljonpublik i rutan, meddelade kanalen då att ”Det sitter i väggarna” skulle pausas för att det i stället skulle satsas på andra format.

Då klev tittarna in i matchen – och startade en proteströrelse av sällan skådat slag i den moderna svenska tv-historien. Det samlades in protestlistor, skrevs på Facebook, folk ringde in till SVT och vädrade sitt missnöje mot beslutet att lägga ner programserien där nyfikna ägare får lära känna sitt hus och dess förflutna.

När Åberg nu möter en del av dem då och då känner hon tacksamhet.

– Det är så fantastiskt och de ger sig tillkänna när man har föredrag eller möter dem på stan och så där. Då kan de säga: ”vad roligt att ni fick fortsätta, jag var en av dem som protesterade”, det är så jäkla gulligt, säger Åberg.

– Det känns nästan som man har sitt eget fotbollslag.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

”Det sitter i väggarna” sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!