Foto: Mattias Ankrah/SVT

Så räddades Antikrundan 2021 av SVT – tuffa kampen bakom kulisserna

Allting svävade i ovisshet mitt i pandemin.

Nu berättar producenten Pernilla Månsson Colt om SVT:s kamp bakom kulisserna – som räddade inspelningarna av ”Antikrundan”.

– Utmaningarna var många, säger hon till Nöjeslivet.

Ingenting är som förut – förutom ”Antikrundan” som återigen är tillbaka i tv-rutan! På torsdagen klockan 20 är det dags igen för en av SVT:s mesta långkörare när tittarfavoriten har säsongspremiär.

Den första säsongen av programmet – där historia, humor och underhållning mixas i en härlig blandning – sändes redan 1988. Programledaren Anne Lundberg har varit med ända sedan 2001.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Men i år ställdes SVT-produktionen inför utmaningar av historiska mått. Anne Lundberg förklarar i programmet sin vägran inför att ställa in.

– Ni fattar ju varför det ser ut som det gör, det är naturligtvis pandemin som satt käppar i hjulet för vår turné. Men vi vägrar att ta ner skylten och ställa in! Nej, vi tar i stället med oss skylten och ger oss ut i sommar-Sverige på andra sätt, säger programledaren Anne Lundberg i premiären.

På grund av coronapandemin tvingades ”Antikrundan”-gänget ställa om fullständigt.

Så förändras ”Antikrundan” i SVT 2021

Nu berättar producenten Pernilla Månsson Colt om tv-kampen bakom kulisserna – som räddade årets säsong.

– Det var ju ett speciellt år – milt sagt – och det stod klart väldigt tidigt att vi inte kunde göra programmet på vanligt sätt. Vi brukar ju locka cirka 1 500 personer till våra inspelningar och nu var det restriktioner kring folksamlingar och risken kring smitta var dessutom stor, skriver Pernilla Månsson Colt i ett mail till Nöjeslivet.

Antikrundan
ARKIVFOTO: Producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg poserar inför en tidigare säsong av ”Antikrundan”. I år är trion tillbaka med på ett helt annorlunda sätt. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Efter att ha funderat några varv kring hur man ändå kunde spela in programmet under sommaren, fick redaktionen en snilleblixt.

– Vi vände på steken; kan inte besökarna komma till oss så får vi komma till dem! Vi lät experterna åka med små fototeam hem till några tittare som bjöd in oss att titta på och värdera deras saker. Främst spelade vi in utomhus, skriver Pernilla Månsson Colt.

Anne Lundberg undersöker favoriter från förr

I premiärprogrammet på torsdagen undersöker programledaren Anne Lundberg bland annat hur det gått för föremålen som tidigare visats i programserien.

Enligt Månsson Colt krävdes ett hårt arbete bakom kulisserna för detta.

Foto: SVT

– Vi lät Anne göra återbesök hos några av dem som tidigare fått föremål värderade hos oss och följa upp vad som hänt sen sist, en del föremål kunde vi ge en ny värdering på, ofta högre. Vi letade också upp några av våra mest minnesvärda besökare genom åren, ett riktigt detektivarbete eftersom alla som är med hos oss är anonyma.

Vilka var de största utmaningarna?

– Utmaningarna var många, bara att komma på ett koncept som skulle kännas som Antikrundan men vara coronasäkert. Att istället för att åka ut med ett stort team och förlita sig på våra stora folksamlingar med många spännande gamla saker vända på ordningen och aktivt leta upp besökare en och en, det tog tid.

Foto: Mattias Ankrah/SVT

Även om ”Antikrundan” i år inte riktigt blir som vanligt, är Månsson Colt nöjd med resultatet.

– Det blev ett annorlunda Antikrundan där det ändå känns som vanligt. Varmt, folkbildande, lite humoristiskt. Same, same but different ungefär. Och ja, vi är väldigt nöjda, skriver Pernilla.

”Det sitter i väggarna”-profilen tillbaka

I premiäravsnittet på torsdagen undersöker följer ”Antikrundans” reporter Magnus Broni och experten Rickard Thunér (känd från ”Det sitter i väggarna”) upp en av Rickards favoritvärderingar i Antikrundan genom tiderna: Björn Borgs gamla garagedörrar.

Rickard Thunér är tillbaka i ”Antikrundan”. Foto: SVT

”Antikrundan” sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Vad tyckte du om premiäravsnittet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare!