Samuel Fröler berättar att det fanns planer på en ny säsong av ”Skärgårdsdoktorn” – men SVT backade ur

I slutet av 90-talet var ”Skärgårdsdoktorn” en av SVT:s mest populära tv-serier.

Efter tre säsonger lades programmet på is. Det har sedan funnits planer på både en förlängning av serien och en långfilm.

Nu berättar huvudrollsinnehavaren Samuel Fröler om framtiden för ”Skärgårdsdoktorn”.

Den 13 oktober 1997 hade SVT sändningspremiär för den numera kultförklarade tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”.

Det blev succé direkt och de tre säsongerna (1997-2000) har visats i repris flera gånger: 2006, 2013, 2020 och under pandemin 2022.

Serien handlar om läkaren Johan Steen (Samuel Fröler) som flyttar ut till den fiktiva ön Saltö i Stockholms skärgård för att ta över sin svärfar Axel Holtmans (Sten Ljunggren) läkarklinik.

Skärgårdsdoktorn
Ebba Hultkvist, Samuel Fröler, Marie Richardson, Sten Ljunggren och Helena Brodin i ”Skärgårdsdoktorn”. Foto: Jan Collsiöö/TT

Med sig har han dottern Wilma (Ebba Hultkvist), men inte sin fru Eva (Marie Richardson) som egentligen skulle ta över sin pappas klinik. Men hon stannar i Afrika, där familjen bodde förut, för att arbeta vidare för Läkare utan gränser.

Planerna för en fortsättning

Det har som sagt funnits planer på att återuppliva klassikern ”Skärgårdsdoktorn”, men än har det inte hänt någonting.

Nu berättar huvudrollsinnehavaren Samuel Fröler, 67, om framtiden för programmet.

– Ja, vi pratade om det för ungefär fem år sedan, och det gick ganska långt. SVT skulle göra den, men jag tror att de stupade på rättighetsfrågor. Så det blev ingenting. Och det var lite tråkigt för att det hade nog kunnat gå att göra till något riktigt bra tror jag, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Just att det skulle vara: “Vad hände sen?”, och att alla är med. Den etablerar sig ju så pass bra också i någon slags glesbygdsmiljö. Där hade man ju kunnat hämta en massa genom att berätta om den miljön i dag och det samhället i dag.

Samuel Fröler
Skådespelaren Samuel Fröler gjorde rollen som Johan Steen i ”Skärgårdsdoktorn”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det lutar med andra ord åt att det aldrig kommer att bli någon förlängning av serien. Men Fröler tror att det hade kunnat bli succé för ”nya Skärgårdsdoktorn”.

– Där tror jag att det hade funnits förutsättningar att göra någonting ännu bättre faktiskt. Hade vi förvaltat det pundet, som tanken var, så tror jag nog att vi hade kunnat göra något väldigt bra av det, säger han.

Det hade varit otroligt att få se ”Skärgårdsdoktorn” igen. Vi är säkerligen många som hoppas på att SVT tar tag i det här igen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev