En unik inspelningsupplevelse.
Nu berättar Simon J Berger om speciella draget i kulisserna på succén ”Historien om Sverige”.
– Det känns helt brutalt, säger han till Nöjeslivet.
”Historien om Sverige” är SVT:s kanske största satsning någonsin på historia, och programmet har redan hyllats av tittarna.
Under tio söndagar i rad kommer programmet ta över tablån. Dramadokumentären har spelats in på 200 platser runtom i landet under 1,5 års tid.
Totalt har uppemot 300 experter hjälpt till med faktaarbetet – och enligt SVT medverkar 100 av dessa i serien. Samtidigt har också hela 1 500 statister varit med i tv-projektet, för att kunna rekonstruera av historiska händelser och personer.
Berättarröst är skådespelaren Simon J Berger, som tittarna känner igen från succéer som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Exit” och ”Jägarna”.
På söndagen sänds det tredje avsnittet – och då handlar det om Vikingarnas tid, från 500-talet till slutet av 1000-talet.
Artikeln fortsätter under bilden.
Under produktionen av tv-serien har Simon J Berger kommit att få hantera extremt ovanliga saker.
Som en över 1 600 år gammal dödskalle.
– Gud vad dramatiskt det var! Det var så häftigt, magiskt, säger Simon J Berger till Nöjeslivet.
Simon J Berger håller 1 600 år gammal dödskalle i ”Historien om Sverige”
Det hela kunde tittarna se i det andra avsnittet av programmet.
– På järnåldern, vi pratar några århundraden efter Kristus, då fanns det en metod att rädda folk som om man fått ett slag i huvudet kan man antingen få en hjärnskakning eller en blödning i huvudet, och det är skitfarligt. Det kan man dö av väldigt fort. Det är för att, när blödningen kommer ut på fel ställe, så trycker den på vävnaderna runtomkring och stryper blodtillförseln till nervcellerna. Det minns jag väldigt väl från min brandmansutbildning en gång i tiden. Olycksplatssjukvården där handlar väldigt mycket om att identifiera om det kan vara en sån skallskada för då kan man slockna väldigt fort, säger Berger.
Han fortsätter:
– Romarna utvecklade då trepanering. Man skar upp huden, borrade eller skrapade eller sågade ett hål i benet, i kraniet. Utan bedövning. Sen öppnade man ett hål i skallen, säger Simon J Berger.
Artikeln fortsätter under bilden.
– Det är levande människor vi talar om, säger Cecilia Düringer, som leder systerprogrammet ”Historiskt eftersnack” som sänds i direkt anslutning till ”Historien om Sverige”.
Själva trepaneringen har också dramatiserats i serien.
– Det är verkligen rys-nivå på det, säger Düringer.
– Det är nog en del i varför det går klockan nio och inte klockan åtta. Jag tror inte det fick gå åtta, säger Simon J Berger.
Beredda på åsikter
Är ni beredda på att det kan komma åsikter om det?
– Ja, det är vad det är, säger Simon J Berger.
– Jag tänker att, sätter man sig ned och tittar på ett program som handlar om historia. Då får man … historien är inte snäll och trevlig. Det tänker jag att man är medveten om. Det kommer att vara våldsamma skeenden som skildras i det här, för det går inte att berätta historien utan att visa det. Människor har varit sjuka, lidit, fött barn i alla tider, varit och tagit slavar … Det finns och det tror jag de som sätter sig ned och tittar på ett sånt här program är beredda på, säger Cecilia Düringer.
– Särskilt när det går sent, säger Simon.
– Det tror jag verkligen. Det skulle behöva varnas mycket annars, säger Düringer.
Artikeln fortsätter under bilden.
Simon J Berger fick under inspelningarna själv röra vid en sådan skalle.
– Vi har suttit nere i ett av arbetsrummen på Historiska museet och hålla i de där skallarna och visa upp dem för kameran… Det är verkliga skallar som är 1 600 år gamla! För 1 600 år sen levde en människa som fick en skallskada här i Sverige, och som fått en smäll i skallen. Någon i närheten har kunnat state of the art-sjukvård från romarriket. Skurit upp skallen, borrat ett hål, lättat på trycket, låtit det läka och personen har överlevt och levt i flera år efteråt! Det ser helt brutalt ut. Det finns en formulering i den scenen, ”det här hålet som man ser här, det dödade inte människan utan räddade livet”. Man ser det supertydligt för man kan se att de gjort ett stort hål och sen har det läkt igen med en centimeter från varje håll. Det är ett tecken på att personen överlevt, säger Simon J Berger.
Hur kändes det att hålla i en sådan?
– Det känns helt brutalt. Det är så häftigt, magiskt alltså, säger Simon J Berger.
Riskerar göra tittarna till besserwissers
Cecilia Düringer menar att tv-tittarna riskerar att bli något av besserwissers efter att ha sett programmen.
Artikeln fortsätter under bilden.
– När man tittar på den här serien är det så många gånger som man får höra den här sortens information. Som man bara inte kan hålla sig från att inte berätta för alla man känner. Man blir en odräglig person efter att ha sett det här, för man bara: ”visste ni att…”. Det är så många tillfällen i varje avsnitt som man får ny, spännande information som bara inte kan stanna hos en själv.
”Historien om Sverige” sänds på söndagar klockan 21.00 i SVT1. Klockan 22.00 visas ”Historiskt eftersnack”.
Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.