Simon J Bergers känslosamma insikt – bakom kulisserna i Historien om Sverige: ”Väldigt stark känsla”

Simon J Berger i "Historien om Sverige". Foto: SVT

Simon J Berger i "Historien om Sverige". Foto: SVT

Simon J Berger och ”Historien om Sverige” har redan hyllats av tittarna.
Nu berättar skådespelaren om sitt starkaste intryck efter inspelningarna.

”Historien om Sverige” är SVT:s kanske största satsning någonsin på historia, och programmet har redan hyllats av tittarna.

Under tio söndagar i rad kommer programmet ta över tablån. Dramadokumentären har spelats in på 200 platser runtom i landet under 1,5 års tid.

Totalt har uppemot 300 experter hjälpt till med faktaarbetet – och enligt SVT medverkar 100 av dessa i serien. Samtidigt har också hela 1 500 statister varit med i tv-projektet, för att kunna rekonstruera av historiska händelser och personer.

Berättarröst är skådespelaren Simon J Berger, som tittarna känner igen från succéer som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Exit” och ”Jägarna”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Simon J Berger är berättarröst i Historien om Sverige. Foto: SVT

”Historien om Sverige” fortsätter i SVT

Förra veckan var det dags för premiär – och det första avsnittet tar sin början när inlandsisen smälter och stenåldern tar vid, cirka 14 500 f Kr-3 700 f Kr.

På söndagskvällen sänds avsnitt nummer två i ordningen, och då handlar det om metallernas tid, ca 1700 f Kr-500 e Kr.

För Simon J Berger har inspelningarna varit en resa utöver det vanliga.

– Jag får alltid frågan i intervjuer, ”har du lärt dig jättemycket?”. Eftersom jag inte gjort manusutveckling, så har jag inte gjort den researchen som alla de har, säger han till Nöjeslivet.

Nära insikten efter inspelningarna

Samtidigt har en nära insikt kommit över honom.

– Men jag har upplevt en väldigt stark känsla av att jag sugit in kunskap under huden, av att vara med i den här processen. Nu när avsnitten börjar bli färdiga, har jag fått en otroligt stark känsla av att vi lyckats åstadkomma och förmedla den känslan till publiken också. Att man suger in förståelsen för processerna. 

Vad hoppas du på att tittarna ska ta med sig efter att ha sett den här serien? 

– En känsla för förståelse för de stora förändringarna som lett fram till det vi är i nu, säger Simon J Berger.

– Och en del superspecifika saker. I slutet, de avsnitten som handlar om vår tid, ökar finkornigheten för där förändras det så fort. Avsnitt tio är inte så många årtionden det handlar om. Då kommer man in på väldigt specifika saker som ligger väldigt nära i tid.

”Historien om Sverige” sänds på söndagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play. Eftersnacket ”Historiskt eftersnack” sänds klockan 22.00

Vad tycker ni om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Exit mobile version