Sjuksköterska visar gammalt smycke i Antikrundan – osannolika värdet får alla att sätta kaffet i halsen

Premiären av ”Antikrundan” i SVT bjöd på riktiga dyrgripar.

Inte minst när ett gammalt ryskt smycke värderades till häpnadsväckande miljonsummor.

– Det är väldigt ovanligt, säger smyckesexperten Carolina Tüür till Norra Halland.

Alla har vi prylar hemma som vi har ärvt eller fått i gåvor av gamla släktingar. Ibland hamnar de kanske på någon fin hylla, andra gånger glöms de bort på en vind eller i byrålådan där de får ligga och samla damm i åratal.

Men vad man inte alltid tänker på, är att de här gamla relikerna kan bära på otroliga historier. Ibland kan de till och med visa sig vara riktiga förmögenheter, utan att man har haft en aning om det!

Just nyfikenheten och upprymdheten till gamla föremåls egentliga värde har gjort ”Antikrundan” till ett populärt program. Både i Sverige, och via liknande upplägg i andra länder.

Genom åren har de mest konstiga, udda, förbryllande och fascinerande föremålen dykt upp i programmen och chockat både innehavarna och experterna.

Så var även fallet när årets säsong av Antikrundan rullade igång i SVT under torsdagskvällen. I programmet fick tittarna följa med när en sjuksköterska kom till Tjolöholms slott med ett smycke… som visade sig vara en riktig skatt.

fabergé, smycke
Foto: Pressbild/SVT

Sjuksköterskans smycke i Antikrundan

Hängsmycket som kvinnan kom in med bestod av slipad bergkristall med silver i hängöglan och rosenslipade diamanter.

Ägarinnan berättade i programmet att hon fått smycket som examensgåva av sin farmors syster 1971, när hon blev sjuksköterska.

Nog visste hon också att det var ett värdefullt smycke. En gång i tiden hade det kommit till släkten från Alfred Nobels brorson Emanuel Nobel, som i sin tur var god vän till den världsberömde ryske guldsmeden och juveleraren Carl Fabergé.

Därför hade ägarinnan också låtit det lega kvar i kassaskåpet ända sedan hon fått det i examensgåva för 50 år sedan.

Men hur värdefullt det verkligen var, visste hon inte. Inte förrän Antikrundans silver- och smyckesexpert Carolina Tüür tog sig en titt på dyrgripen.

carolina tüür, antikrundan
Foto: Pressbild/SVT

Värderades till miljonsummor

Det här vackra smycket uppskattades nämligen vara värt mellan 1,5 till 2 miljoner svenska kronor!

Ni förstår, smycket i fråga var inte bara av Fabergé. Det var också designat av Alma Pihl, som under 1900-talets början arbetade hos den ryske juveleraren och bland annat gjorde smycken till affärsmannen Emanuel Nobel.

– Liknande smycken har gått för den summan på auktion. Anledningen till att det är värt så mycket pengar tror jag är kombinationen av Fabergé, Alma Pihl och Nobel. I det här fallet fanns det en väldigt bra proveniens där man verkligen kunde spåra smycket bakåt i tiden, säger Carolina Tüür till Norra Halland.

Föga förvånande blev ägarinnan rejält chockad när hon fick höra värdet, och fick sätta sig i gräset för att samla sig. En sådan skatt är högst ovanlig – även för Carolina Tüür, som varit med i programmet sedan 2016 och blev tagen av ögonblicket.

– Det har aldrig hänt tidigare under tiden jag varit med. Vi har haft ett Fabergé-smycke någon gång tidigare, men då fanns inte samma proveniens och då blir det inte samma summor, säger hon.

Vilken otrolig historia, med ett värdefullt smycke som plötsligt hamnat hos en sjuksköterska i Sverige. Och tänk, vilka otroliga saker man kan sitta inne på utan att veta om det.

Dela vidare om du också skulle vilja uppleva detta någon gång!