Mark Levengood och Sanna Nielsen hade viktiga och personliga samtal med varandra i kulisserna i ”Stjärnorna på slottet”.
Nu berättar han vad som låg bakom draget.
– Vi pratade mycket om det både framför och bakom kameran, säger han till Nöjeslivet.
På lördagen är det Mark Levengoods dag i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.
Han delar öppenhjärtigt med sig om berättelser ur sitt liv för tittarna och de övriga medverkande, som i år är stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisterna Sanna Nielsen och Caroline af Ugglas och OS-hjälten Pernilla Wiberg.
Levengood anlände till inspelningarna tillsammans med Nielsen, och för Nöjeslivet berättar han att deras relation går långt tillbaka i tiden.
Förändrades relationerna mellan er deltagare under inspelningarnas gång?
– De fördjupades väldigt mycket. Jag kände ju alla utom Marcus, och honom var jag väldigt nyfiken på. Men det var inte så att jag fick en annan bild av dem. Sanna har jag jobbat med sen hon var 14. Det är helt ofattbart, säger Mark Levengood.
Artikeln fortsätter under bilden.
Ärligheten hos alla deltagare tog Levengood med storm.
– Man blev överraskad ibland när man fick ta del av samtalet och höra vad folk har gått igenom. Det var så kul att ingen höll tillbaka, utan alla var väldigt uppriktiga, säger han.
Det är de mörka historierna som får Levengood att bli intresserad på djupet.
– Jag har så svårt med när folk ska berätta om sina framgångsrika liv och hur duktiga de är. Man liksom bara: ”okej…”. Men om folk också är villiga att dela med sig av det som varit svårt och det som gått åt helvete, då vill jag alltid veta: ”men hur gjorde du sen? Hur gick du vidare?”. För då blir det spännande.
Han fortsätter:
– Alla människor kan identifiera sig med saker som går riktigt käpprakt åt helvete. Men det är svårare med någon som bygger en bilfabrik mot alla odds och sen gick det i alla fall okej. Vad ska man göra med den kunskapen?
Artikeln fortsätter under bilden.
I ”Stjärnorna på slottet” berättar Levengood också om hur det gick till då han första gången kom in på tv för massor av år sedan. Han gjorde ett program med titeln ”Folk” där de bland annat gick ut på stan som transvestiter för att se hur folk skulle reagera.
– Vi blev så fruktansvärt hatade och framför allt jag blev så enormt hatad, säger Levengood i programmet.
Han förklarar bland annat att de fick ta emot hatbrev efteråt.
Vad tänker du kring de hatbreven i dag?
– Ja, vad ska man säga… Tyvärr förekommer ju hat och hot också i dag men på ett helt annat sätt. Men jag har alltid varit så sjukt kallsinnig med det där. Att om de nu på allvar skulle vilja döda mig, varför skulle de då höra av sig och hota i förväg? Det låter jättekonstigt. Jag tänker att de nog bara vill skrämmas. Och jag är nog i dag väldigt hårdhudad. Men jag förstår ju att det är tyngre för en sån hudlös människa som Sanna Nielsen. Hon har liksom inget skydd mot det där och det fattar jag måste vara otroligt… säger Mark och pausar.
Mark Levengoods viktiga samtal med Sanna Nielsen i kulisserna
Enligt Levengood hade han och Nielsen samtal om hur hon borde hantera hatet, bakom kulisserna. Mark delade med sig av sina erfarenheter till stjärnan.
– Vi pratade mycket om det både framför och bakom kameran, men hon måste skaffa sig liksom ett skydd mot det där. För man kan inte låta dem komma åt en. De har ingenting med ens liv att göra, utan de använder ventilen för sin frustration eller ilska, säger Levengood och fortsätter:
– Så det är inget som bekymrar mig. Jag bara knäpper bort dem. Jag brukar inte längre polisanmäla, jag kastar bort det.
Artikeln fortsätter under bilden.
Har det blivit bättre i dag?
– Det har förändrats. För 1992 fanns ju inte nätet till exempel. Det har flyttat ut till nätet nu där det finns nätmobbning som framför allt för att vara ung i dag är det så fruktansvärt. Tänk dig att du är 13-14 år i dag och går på mellanstadiet. Plötsligt får du massa flashar mot dig i olika sataniska former. Det har förändrats. Man får inte längre så mycket brev, säger Levengood.
Vill du skicka med någon uppmaning till folk, hur man ska bete sig på nätet?
– Jag tycker att om man upplever att man är utsatt för hat på nätet, så tycker jag man ska vända sig till någon som har mer makt än en själv. Det kan vara en lärare, en arbertsledare. Men jag tycker man faktiskt ska ha en nolltolerans mot det. Det finns ingen orsak att acceptera det. Det är bara gamla mobbinginstinkter. Det vill säga att, folk vill komma åt de som blottar strupen och som inte kan skydda sig. Om man markerar iskallt då att, det där får någon som har makt sköta om och ta tag i, så tror jag de vänder bort blicken. Jag antar och hoppas det.
”Stjärnorna på slottet” sänds lördag 13 januari klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.
Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!