Foto: Ulrika Midunger & Janne Danielsson, SVT

SVT:s framtidsbesked om tittarfavoriten ”Stjärnorna på slottet” – efter alla år i rutan

Den 16:e säsongen av ”Stjärnorna på slottet” går i mål på lördagen.
Då är det dags för komikern Per Anderssons dag.
Nu meddelar SVT hur framtiden för det populära underhållningsprogrammet ser ut.

På lördagskvällen sänds sista avsnittet av årets ”Stjärnorna på slottet” – SVT:s framgångsrika långkörare som visats i hela 16 säsonger.

Alltifrån Sven-Bertil Taube till Tommy Körberg till Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Helena Bergström har under årens lopp medverkat i programserien där fem kända kulturpersonligheter bor tillsammans på ett slott i fem dygn.

Inför nuvarande säsong hade SVT spetsat till laguppställningen med artisten Carola Häggkvist, författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson, som är huvudperson i årets säsongsfinal. Den visas på lördagen klockan 20.00 i SVT1. Tv-kocken Tareq Taylor är veteranen i gänget – årets julvärd deltog som köksmästare för fjärde omgången.

Per Andersson. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Det är ett gäng sannerligen folkkära stjärnor som samlats på Bäckaskog slott och som känner sig så pass trygga tillsammans att de öppnar upp för varandra och är transparenta på ett sätt som vi kanske inte har sett dem förut. Jag vill också passa på att ge stor cred till Anna Jillhed på Meter, som producerat, skriver Ulrika Midunger, projektledare på SVT, i ett mejl till Nöjeslivet.

Marika Carlsson skriver historia

Samtidigt har programmet behållit greppet om tittarna – runt 1,5 miljoner tittare har sett programmen i broadcast. Samtidigt meddelar Midunger att Marika Carlssons avsnitt i skrivande stund är det mest sedda någonsin online i programmets historia. Just Carlssons program hade något lägre tittarsiffror i broadcast-tv med runt 1,1 miljoner tittare. Det avsnittet visades senare på kvällen, halv tio på nyårsdagen, jämfört med klockan åtta för övriga fyra avsnitt.

Marika Carlsson skriver historia i Stjärnorna på slottet. Foto: SVT

– I broadcast ligger årets publikutfall i nivå med förra året runt 1,5 milj på förstasändningen, utom första avsnittet som låg på dryga 1,1 miljoner då det sändes på nyårsdagen kl. 21.30 istället för 20.00. Marika Carlssons avsnitt är å andra sidan vårt mest sedda avsnitt online någonsin och har i skrivande stund 345 000 i onlinerating, dvs helt genomspelade program, vilket är bättre än traditionella tittarsiffror, skriver Midunger och förklarar att det beror på att det i genomsnitt sitter fler än en person framför varje stream.

Samtidigt har kanalen även nåtts av uppskattning från tv-tittarna under årets säsong.

– För SVT är det viktigaste den kärlek till programmet vi fått i år. Stjärnornas generösa delanden av sina liv verkar ha satt avtryck i publiken och fascinerat och inspirerat många. För oss är det viktigare än siffror, skriver Midunger som i och med denna säsong lämnar ”Stjärnorna på slottet”-produktionen efter elva år för att i stället arbeta med dramaproduktion.

– Det känns såklart lite extra kul att avsluta med en sådan toppensäsong!

SVT:s framtidsbesked om Stjärnorna på slottet – klart för ny säsong

Per Andersson i årets Stjärnorna på slottet. Foto: Ulrika Midunger/SVT

Blir det då någon ny säsong av ”Stjärnorna på slottet” framöver?

Ja – här kommer en glädjande nyhet för alla tv-tittare som längtar efter fler kändismöten i slottsmiljö. Det blir nämligen en ny säsong år 2023.

– Stjärnorna på slottet kommer tillbaka nästa år, redan nu är SVT:s nya projektledare Anna-Maria Nildén tillsammans med Meter igång med castingen av nya stjärnor för säsong 17!

Foto: Janne Danielsson/SVT

Vad tycker du om årets säsong av Stjärnorna på slottet? Vilka kändisar skulle du vilja se i programmet nästa år? Skriv gärna en kommentar!