Stora bluffen i Robinson-finalen – så fuskade TV4 under inspelningen: ”Tittarna tror att…”

Säsongens ”Robinson” avslutas i vanlig ordning med en otroligt lång och komplicerad hinderbana.

Men tittarna får inte se exakt hur tävlingen går till. Nu avslöjar Olivia för Nöjeslivet vad som hände när kamerorna inte rullade.

Det är dags för final i ”Robinson” och den enda som sitter säkert inför det sista orådet är Olivia Lindegren, 27. Hon är immun och således klar för den avslutande hinderbanan där tre deltagare gör upp om statyetten.

När tittarna får se hur de olika finalmomenten går till är det programledaren Anders Lundin som kort instruerar vad som gäller och vad som ska göras.

Läs mer: Robinson-Olivia om viktiga stödet från Anders Lundin – privata samtalen på ön: ”En otrolig person”

Hur gör deltagarna för att egentligen minnas hans instruktioner?

Anders Lundin i Robinson-finalen
Anders Lundin. Foto: TV4

Det finns ett enkelt svar på den frågan. Deltagarna har i själva verket mycket längre tid på sig att titta igenom tävlingsbanan innan det är dags att slå på kamerorna.

– De flesta tittarna tror att den genomgång vi får av honom är den enda vi får. Men direkt efter att Anders ställer frågan om vi har förstått och vi säger: ”Ja”, så kör vi en halvtimmes genomgång med säkerhetsexperter där de går igenom varenda moment i tävlingen, säger Olivia till Nöjeslivet.

”Få lite känsla för banan”

Så direkt när Anders Lundin är färdig med sina instruktioner till deltagarna fortsätter genomgången med resten av teamet.

Eftersom finalbanan var extra lång fick de tävlande ännu mer tid på sig att bekanta sig med alla hinder.

– Efteråt gick vi runt hela banan och tittar på allting. På finalen fick vi till och med prova några moment innan vi startade, bara för att få lite känsla för banan, säger Olivia.

Vad tyckte du om årets finalbana då?

– Den var så bra. Jättenöjd med den. Den var lång och hade alla moment man kan tänka sig.

Final i Robinson
Olivia, Maureen och Simone gör upp i finalen. Foto: TV4

Att finalisterna får se och testa på hinderbanan i förväg är inte det enda fusket som TV4 gjort sig skyldiga till. De flesta tittarna tror att när Anders väl har sagt: ”Klara, färdiga, gå”, så filmas allting från starten till målgången.

Men så är det inte. Eftersom banan är så lång var produktionen tvungen att rigga om kamerorna flera gånger.

– Det är faktiskt uppdelat i olika moment. Jag vet inte om jag får säga det. Men eftersom den här tävlingen är så lång så måste man pausa efter varje moment för att rigga om alla kameror. De hänger inte med med alla kranar annars. När man kör igång sen igen så startar man precis där man är i tävlingen. Man riggar snabbt om kamerorna och så kör man igen, berättar Olivia.

Måste stanna på exakt rätt ställe

Det betyder att deltagarna, vid produktionens signal, helt enkelt måste stanna på den plats där de befinner sig och vänta på att få en ny startsignal. Då har kamerateamet hunnit flytta på sin utrustning.

– Det är nästan lite skönt att få ett break. Men samtidigt kan det vara lätt att tappa lite fokus där. När man är inne i det har man ju adrenalinpåslaget. Att då få ett avbrott kan det störa en. Det gällde att hålla fokus även i pauserna, säger hon.

Anders Lundin och deltagarna
Anders sätter igång finalen. Deltagarna startar ute i vattnet. Foto: TV4

Vad spännande att få höra om hur det går till och vad som händer bakom kulisserna på ”Robinson”-finalen.

Vad tycker du, vann rätt person finalen? Lämna gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev