Stora tittarilskan mot TV4 – efter osmakliga skämtet om Jonas Jonasson i Nyhetsmorgon

För några månader sedan dödförklarade TV4 den kända författaren Jonas Jonasson. I helgen var han på besök i ”Nyhetsmorgon”.

Då valde kanalen att skoja bort sitt tidigare misstag genom att skriva ”ooops” på Instagram.

Vadå ”råkade”? Man råkar inte säga att någon dött”, kommenterar en upprörd person.

Den tidigare journalisten Jonas Jonasson, 62, var otroligt framgångsrik i mediebranschen i 20 års tid. Han var bland annat med och startade contentbyrån OTW.

Men sedan gick han in i väggen. Han lade om sitt liv helt och flyttade till Schweiz för att skriva en bok. Resultatet blev ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, en sällan skådad succéroman som sedermera även filmatiserats.

Läs mer: Här gör Leif GW det oväntade i direktsändning – uttalar det alla tänker om Erik Videgårds bjudning

I dag är Jonas Jonasson en av de största svenska författarna.

Jonas Jonasson
Författaren Jonas Jonasson. Foto: TV4

Fick inte tag på sin familj

Därför kom nyheten om att han skulle ha dött som en stor chock för några månader sedan. Problemet är att han inte alls var död.

I stället upptäckte han hur den fruktansvärda nyheten spreds på nätet – till och med hans eget bokförslag Polaris lade ut det på sociala medier.

– Det var en väldigt jobbig första timme, för jag fick inte tag i min fru och jag fick inte tag i min son. Det allra första som slog mig var att när jag dödförklarades var jag ett år yngre än vad jag är i själva verket och det är ju trevligt. Den andra väldigt snabba tanken som kom där kort efter var: ”Var är min fru och var är min son?”. Varför svarar han inte i telefon? Det var en otroligt jobbig timme, säger författaren i ”Nyhetsmorgon” lördag, då han pratade med Jenny Strömstedt.

”Vi är så glada att du lever”

På Instagram valde ”Nyhetsmorgon”-produktionen att lägga ut ett ganska lättsamt inlägg om sitt tidigare misstag att de dödförklarade Jonasson.

För några månader sen råkade vi på TV4 (och många andra medier) publicera nyheten att Jonas Jonasson dött… ooops. Jonas är inte alls död utan tvärtom, han är levande i allra högsta grad och har precis skrivit en ny bok! Förlåt Jonas, vi är så glada att du lever!”, skriver ”Nyhetsmorgon” i sitt Instagram-inlägg.

Jenny Strömstedt
Jenny Strömstedt i ”Nyhetsmorgon”. Foto: TV4

Många läsare och tittare tyckte däremot att de var alldeles för oseriösa i sitt ursäktande. Att det kändes som att de tog det hela med en klackspark.

Hur kan man råka göra en sån sak?”, frågar sig en tittare.

Fint att ni säger som de är men att skriva oooops är väl lite magstarkt”, kommenterar en annan.

Ja, det var ju det där med att kolla källan”, skriver en tredje.

Vadå ”råkade”? Man råkar inte säga att någon dött”, skriver en upprörd person.

Så sjukt att ”råka” göra så. Dålig journalistik”, kommenterar någon annan.

Vilken tur att Jonas Jonasson lever i allra högsta grad. Stort av honom att komma på besök i ”Nyhetsmorgon” efter kanalens tidigare misstag.

Vad tycker du om det här? Skriv gärna en kommentar. Dela artikeln och gilla-markera.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev