Sven Melanders kritik mot SVT före sin död – jämför med kanalens beslut för Leif GW Persson

Dokumentärfilmen om Sven Melander inleds med att skådespelaren jämför sin tv-tid med Leif GW Perssons.
Melander fick en timme kortare dokumentär än vännen GW i SVT.
– Det är lite på skoj – men också en del allvar, säger dokumentärfilmaren Johanna Liljegren till Aftonbladet.

Dokumentärfilmen om Sven Melander – med titeln ”Ta hand om er och glöm inte att skratta” – sändes i SVT under måndagskvällen.

Den folkkäre skådespelaren, tv-personligheten och journalisten avled 31 mars, 74 år gammal. Filmen börjar med att Melander själv reflekterar över det faktum att SVT ”bara” ville ha en timmes program med kanalens före detta nöjeschef (mellan 1986-1989 hade Melander den posten på Sveriges Television).

– En timme? Menar du att jag ska berätta om mitt liv, allt jag har gjort, alla människor jag glatt, på en timme? Va fan, du skojar. Leif GW Persson fick två timmar, två timmar och vad fan har hänt i hans liv? säger Melander.

Melander och GW Persson var vänner sedan 1970-talet, och har många gånger hyllat skådespelaren och i intervjuer berättat om saknaden efter honom.

LÄS MER: Leif GW Perssons känslosamma ord om vännen Sven Melander: ”Jag saknar honom”

– Men det där med två timmar … man ska inte överskatta det. De flesta brukar få nöja sig med ”Min sanning” och sånt där, som är avklarat på en kvart sett till innehåll och en timme om man ser till tiden, säger Leif GW Persson i SVT-dokumentären och skrattar.

Leif GW Persson i SVT:s dokumentärfilm "Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta". Foto: SVT
Leif GW Persson i SVT:s dokumentärfilm ”Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta”. Foto: SVT

Dokumentärfilmaren Johanna Liljegren, som ligger bakom filmen tillsammans med Karolina Jonason, förklarar att det både fanns humor och allvar i Melanders kritik.

– Dokumentären börjar med att Sven är arg över detta. Han surar och jämför med att Leif GW Persson faktiskt fick två timmar. Det är lite på skoj – men också en del allvar, säger Johanna Liljegren till Aftonbladet.

Hon arbetade med Melanders sociala medier-kanal ”I huvudet på Sven Melander” som gjorde stor succé på senare år. Liljegren berättar att Melander öppnade upp alltmer i arbetet med SVT-dokumentären.

Sven Melander. Foto: Bratislav Stankovic/SVT
Sven Melander. Foto: Bratislav Stankovic/SVT

– Han var inte rädd för att dö men han var heller inte klar med att leva. Under de sista månaderna av sitt liv började han prata mer om djupa saker. Han kände nog att det var nu eller aldrig, säger Johanna Liljegren.

Ändringen i filmen om Sven Melander – så ser du den på SVT

När beskedet om Melanders bortgång kom i slutet av mars i år sörjde svenska folket en av våra mest mångsidiga underhållare. Sven Melander var såväl skådespelare som tv-programledare, journalist och komiker med mera. Johanna Liljegren förklarar att de tvingades tänka om vad gällde uppbyggnaden av filmen i takt med att huvudpersonens hälsa försämrades.

– Vi fick tyvärr snabba på arbetet och göra en lång djupintervju som nu är ryggraden i dokumentären. I de sista scenerna vi spelade in är han som en grå och sjuk liten farbror. Det gick så fort. Han dog innan vi hann klippa klart, säger Liljegren.

Filmen ”Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta” finns på SVT Play, och visas även i repris tisdag 9 augusti klockan 23.10 respektive onsdag 10 augusti klockan 17.00 i SVT1.

STOCKHOLM 20190830 Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20190830 Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Evigt saknad, aldrig glömd! Vi är många som saknar dig, Sven Melander. Tack för allt!

Vad tycker du om dokumentärfilmen? Skriv gärna en kommentar.