Leif Mannerström tar avsked av Sveriges mästerkock – känslorna bakom beslutet: ”Kommer att sakna…”

Under många år har Leif Mannerström varit en symbol för TV4as program ”Sveriges mästerkock”.

Nu drar andra säsongen av programmets VIP-version igång.

Denna gång blir den sista för Leif som efter 10 säsonger med ordinarie programmet och nu två med VIP väljer att lägga det helt bakom sig.

Stjärnkrögaren Leif Mannerström är utan tvekan en av Sveriges mest populära tv-kockar.

Under sin långa karriär han vid 82-års ålder bland annat hunnit driva restaurangen Sjömagasinet i Göteborg, vunnit ”Kockarnas kock” vid flera tillfällen, skapat flera kokböcker och härliga recept.

Leif Mannerström
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Förutom det har han även fått pryda frimärken, lyckats få en spårvagn uppkallad efter sig i Göteborg, startat youtube-kanal och blivit en folkkär profil.

Leif Mannerström- Mästerkocken

Men han har även ställt upp som jurymedlem i väldigt många säsonger av succéprogrammet ”Sveriges mästerkock”.

Han har varit med i både ordinarie programmet och ”Sveriges yngsta mästerkock”.

Under förra året och även i år har han synts i ”Sveriges mästerkock VIP”.

I programmet ställer kända svenskar upp och lagar den absolut bästa mat de kan, med uppdraget att imponera på experter som Leif.

Men i år är det en alldeles speciell säsong, det blir nämligen Leif Mannerströms absolut sista i ”mästerkocken”-svängen.

”Kommer att sakna teamet”

Leif Mannerström lämnade ordinarie programmet inför säsongen 2020.

För TT förklarar Leif att han bara inte kunde tacka nej till att göra det en sista gång med VIP-versionen, men att efter den här säsongen så är det över.

Han är dock inte speciellt sentimental av sig.

– Jag var inställd på det och jag tittar heller aldrig tillbaka på det som varit. När jag har sålt en restaurang så är det ett avslutat kapitel, jag är inte sentimental på det sättet. Men jag kommer att sakna teamet, vi blev som en familj under alla år, säger han enligt Aftonbladet.

Leif Mannerström
Foto: TV4

Skillnaden med att spela in ”VIP”

Att spela in just versionen av programmet där kändisar lagar maten är av naturliga skäl ganska annorlunda.

Det är inte lika mycket som står på spel för personerna eftersom det mest är till för underhållning och inte en karriär de drömmer om.

– Det är inte så farligt om man åker ut, de har ju sitt på det torra redan. I vanliga ”mästerkocken” är det på blodigt allvar. Där får man vara lite försiktig med hur man uttrycker sig, för det är så otroligt känsligt. När man är tvungen att rösta bort någon så kan det vara en tragedi för just den personen. Det var därför jag aldrig trivdes med ”Sveriges yngsta mästerkock”. Det var ingenting för mig, jag har ju själv barnbarn i den åldern, säger Leif enligt Aftonbladet.

Spännande säsong framför oss

Det är nog väldigt många som kommer sakna Leif efter att han lägger av med ”mästerkocken”.

Men för tillfället finns det mycket att se fram emot när en fartfylld och härlig säsong nu börjar sändas, med väldigt trevliga kändisar enligt Leif.

– Gudrun Schyman är otroligt trevlig och en riktig tävlingsmänniska. Jesper Blomqvist är också en jädra trevlig kille och verkligen på hugget. Riktigt sån där illmarig typ, det måste jag säga. Och Miss Universum (Yvonne Ryding), vilken härlig tjej! Sedan kommer jag faktiskt inte ihåg vem som vann … Men det kanske är lika bra, så jag inte avslöjar något, säger han enligt Aftonbladet.

Tack för allt, fina Leif!