Han vann både juryns och tv-tittarnas hjärtan i ”Sveriges mästerkock”.
Nu öppnar årets vinnare Adam Thulin för första gången upp om missbruket i sitt förflutna.
– Alla har vi en historia och nu har jag valt att dela med mig av min, skriver den omtyckte profilen på Instagram.
Han har bjudit svenska folket på matinspiration i vecka efter vecka på bästa sändningstid – och övertygat juryn i ”Sveriges mästerkock” gång på gång.
På onsdagskvällen stod det klart att Adam Thulin tog hem segern i amatörkockstävlingen i TV4.
– Jag var så otroligt glad. Det bästa med allt var att mina föräldrar och familj var där. Jag var mest glad över att kunna ge vinsten till dem. Samtidigt fick jag bevisat för mig själv att jag kan verkligen detta, säger Adam Thulin till Nöjeslivet.
21-åringen har redan från start blivit en stor tittarfavorit – och efter vinsten får han nu ge ut sin första egna kokbok på Bonnier fakta – ”Ett bord, flera smaker”. Han har under sin medverkan i TV4-programmet berättat öppet och ärligt om vilken stor resa han gått igenom på ett personligt plan under inspelningarna.
– Jag började säga till mig själv att jag faktiskt är bra. Trots allt handlar ju självkänsla och självförtroende om vad man säger till sig själv. Så jag skulle säga att ”Mästerkocken” verkligen har varit en inre resa. Det har lett till två skilda Adam, den jag var då och den jag är i dag, säger han till Nöjeslivet.
LÄS MER: STORT GRATTIS: Adam Thulin vinner Sveriges Mästerkock – detta ska han göra med vinstpengarna
Adam Thulin talar ut om missbruket
Nu väljer Adam att för första gången berätta om sitt missbruk i det förflutna. Det är i ett känslosamt inlägg på Instagram dagen efter finalavsnittet sänts som Thulin själv väljer att öppna upp.
– Alla har vi en historia och nu har jag valt att dela med mig av min. I flera veckors tid har jag övervägt att berätta om det här. Detta är ett jätteläskigt steg att ta, jag har varit så orolig för hur folk ska uppfatta mig, hur det ska påverka min karriär, vilka blickar jag kommer få från andra och vad eventuella rubriker i media kan bli, skriver Adam Thulin på sin Instagram.
Och fortsätter:
– Jag vet att just i denna stund finns det en ung person som lider av missbruk eller psykisk ohälsa, som kanske inte vågar ta hjälp på grund av skammen. Jag har haft ett blandat missbruk av droger som påverkat stora delar av mitt liv.
”Matlagning har räddat mitt liv”
Adam hoppas att hans egen historia kan hjälpa andra i liknande situationer. I dag har han tagit sig ur missbruket, berättar han.
– Jag vågade ta hjälp men det gör inte alla, därför vill jag göra allt i min makt att hjälpa någon som kanske lider idag. I min kokbok ”Ett bord, flera smaker” berättar jag om mitt missbruk, men framförallt hur matlagningen hjälpt mig ur det. Hur man kan vända det negativa till det positiva. Matlagning har räddat mitt liv och det är jag evigt tacksam för.
Adams nya kokbok ”Ett bord, flera smaker” utkommer 7 april.
LÄS MER: ”Mästerkock”-Adams ärliga ord om relationen till konkurrenten Jimmy – månader efter inspelningarna
Här kan man ta del av hela Adams inlägg via Instagram:
Så starkt av dig att gå ut och berätta, Adam! Förhoppningsvis kan din historia hjälpa andra. Stort grattis till vinsten!
Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om årets Mästerkock på vår Facebook-sida!
Hit kan du höra av dig om du mår dåligt
Angående psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp!
Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Droghjälpen Öppen måndagar och torsdagar kl. 9-16, telefon: 020-91 91 91.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.
Källa: SVT.