Foto: SVT/Claudio Bresciani, TT

SVT-chefens ödesbeslut om Carina Bergfeldt – efter kritiken mot programledaren

Hon uppmanade sina följare att samla in pengar till en biståndsorganisation.
Nu får Carina Bergfeldt förändrade arbetsuppgifter på SVT.
– Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT, säger chefen Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

Public service-medarbetare styrs av strikta regler. Detta har nu den populära programledaren Carina Bergfeldt, 41, fått erfara.

Den av tittarna mycket omtyckta profilen vann nyligen Kristallen när hon utsågs till Sveriges bästa kvinnliga programledare för det gångna året.

Glädjen var total när SVT-stjärnan Carina Bergfeldt nyligen fick ta emot tv-priset Kristallen som Sveriges bästa programledare. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hon är också mycket aktiv i sociala medier, och har över 170 000 följare på Instagram. Det var på den plattformen som hon för några veckor sedan uppmanade sina följare att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén för biståndsorganisationens arbete på plats i det orosdrabbade landet.

Efteråt berättade hon i intervjuer hur hon resonerat efter att – som SVT-medarbetare – uppmanat till insamlingen.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, har Bergfeldt tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Profilen har därefter fått kritik från SVT-kollegor för insamlingen. Bland andra Axel Gordh Humlesjö, mångårig reporter och en av Janne Josefssons efterträdare på journalistiska flaggskeppet ”Uppdrag granskning” i Göteborg, har lyft frågan i Sveriges Radio.

Carina Bergfeldt
Foto: SVT

Carina Bergfeldt har efteråt själv tagit avstånd från sin egen formulering i intervjun. Tv-profilens insamling till de utsatta i Afghanistan har, enligt hennes egna uppgifter, hittills genererat över en miljon kronor till arbetet på plats i det orosdrabbade landet.

– För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande. Det hade jag aldrig kunnat drömma om. Så av hjärtat tack till er som stöttat. Barnen i Afghanistan, skrev Carina Bergfeldt senare på Instagram.

SVT-chefens ord efter Bergfeldts insamling

Nu uttalar sig SVT-höjdaren Anne Lagercrantz för första gången om det inträffade. Hon är divisionschef på SVT med ansvar för kanalens nyhetsavdelning, och menar nu att SVT inte sett ”mellan fingrarna” efter Bergfeldts insamling till Svenska Afghanistankommittén.

– Det har tolkats som att SVT ser mellan fingrarna. Det stämmer inte, säger Lagercrantz i programmet Medierna i P1.

SVT-chefen Anne Lagercrantz är gift med den prisade författaren David Lagercrantz och paret har under åren setts på flera röda mattor tillsammans – som här i samband med den glamourösa Polarpris-galan i Stockholm 2014. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hon fortsätter:

– Carina inser själv att detta blev fel och kommer inte göra om det. Och det är bra, för annars är det en helt ohållbar situation. Vi kan inte ha reportrar som är styrda av massa begränsningar.

Chefens besked till Bergfeldt: ”Är en stor sak”

Nu berättar Lagercrantz att Bergfeldt inte kommer att journalistiskt bevaka eller granska biståndsorganistioner, såsom Svenska Afghanistankommittén, för SVT:s räkning. Enligt SVT-chefen är detta mycket ovanligt – men nödvändigt efter det inträffade.

– Det här är en stor sak. Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT. Och det innebär att hon som reporter inte står fri i att bevaka allt. Det är det starkaste verktyg jag har, om det inte går till avsked, säger Lagercrantz till Medierna i P1.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.