Foto: Maria Rosenlöf/SVT

SVT-profilens avgörande besked – om egna framtiden i Det sitter i väggarna: ”För min del…”

”Det sitter i väggarna” får en fortsättning i SVT.
Nu öppnar programledaren Erika Åberg för att stanna på posten – länge.
– För min del får det gärna bli som Antikrundan”, säger hon till Nöjeslivet.

På torsdagen gick årets säsong av ”Det sitter i väggarna” i mål i SVT. Det var säsongen som tv-tittarna räddade – efter att ha mobiliserat och protesterat mot kanalens beslut att lägga ner programmet.

SVT lyssnade, och tittarna har under hösten fått sju nya avsnitt med massor av byggnadshistoria och spännande berättelser från förr. Allt under ledning av programledarna Erika Åberg, byggnadsantikvarie, och Rickard Thunér, historiker.

Och redan nu är det klart att programmet kommer tillbaka. Tidigare under torsdagen meddelade SVT att nya inspelningar är att vänta – den kommande säsongen av ”Det sitter i väggarna” väntas sändas hösten 2022. Såväl Åberg som Thunér återkommer i sina roller som programledare.

LÄS MER: KLART – ”Det sitter i väggarna” får ny säsong i SVT 2022

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Nu öppnar den förstnämnda för att spela in programmet i många år framöver. I en intervju med Nöjeslivet berättar Erika Åberg om sina starka känslor för programmet.

– Jag tycker fortfarande det är så vansinnigt roligt. Att komma ut till människorna, få fika med dem vid deras köksbord, klappa katter, hjälpa till med restaureringen av deras hem, och framför allt att se hur deras relation med huset ökar under dagarna som vi är där. Hur kärleken och bandet till huset bara växer för dem. Att se hur vårt arbete smittar av sig på andra, helt enkelt, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

”Ser ingen bortre horisont”

Det sitter i väggarna
Foto: SVT

På frågan hur länge hon vill fortsätta med ”Det sitter i väggarna”, svarar Erika:

– Just nu ser jag ingen bortre horisont, utan kör på så länge vi alla känner att det vi gör är relevant och roligt, och så länge man får vara frisk. För min del får det gärna bli som ”Antikrundan”, vi kan väl köra i 30 år, haha?

Hon har varit med sedan starten 2015, och ”Det sitter i väggarna” har under årens lopp varit byggnadsantikvariens första stora tv-inspelningar.

Känner du själv att du blivit mer van vid livet som tv-profil?

– Jag har absolut blivit mer van. Nu är det sjunde säsongen och det har varit antingen sex eller åtta hus vi åkt till varje säsong. Multiplicera det på åtta inspelningsdagar så har du svaret. Nu börjar jag få några program i ryggen. Det som också är roligt är att inspelningsteamet har blivit så tajta. De flesta vill fortsätta jobba med programmet, vi känner varandra och har blivit ett riktigt team. Man vet att alla sköter sina uppgifter. Det är ett självgående maskineri.

Nya säsongens inspelningar av ”Det sitter i väggarna” drar i gång i vår – och till hösten 2022 väntas avsnitten sändas i SVT.

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér
Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Vad tycker du om att ”Det sitter i väggarna” får en fortsättning? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!