SVT:s chockbesked till Kikki Danielsson och Wizex – förbudet strax före sändningen av Nygammalt

Planerna stoppades innan sändningen.

Wizex tvingades tänka om före den viktiga spelningen i SVT 1977.

Vi kunde inte säga: ”Nej, då åker vi hem”. Vi behövde den spelningen, säger Kikki Danielsson i ”Den svenska dansbandshistorien”.

I SVT:s hyllade tv-serie ”Den svenska dansbandshistorien” får tittarna följa med på en nostalgisk resa med upp- och nedgångar på dansbanorna genom åren.

Tv-tittarna bjuds på massor av härlig musik och många minnen från några av våra mest folkkära artister.

KARLSTAD 20180203 Kikki Danielsson med ”Osby Tennessee” under lördagens första deltävling i Melodifestivalen 2018 i Löfbergs Arena. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En av alla deltagare i programmet är sångfågeln Kikki Danielsson. Hon bjuder på en historia från förr – och berättar hur det kunde gå till bakom kulisserna. Året var 1977 då Wizex blev inbjudna till SVT och underhållningsprogrammet ”Nygammalt” under ledning av Bosse Larsson. Programmet spelades in på Cirkus i Stockholm.

– Det var det enda programmet där dansband fick visa upp sig. Det var en jättestor grej, säger Kikki när hon minns tillbaka.

STOCKHOLM 1978-02-11 Dansbandet Wizex med bl. a. Lasse Holm (3:a fr. v.) och sångerskan Kikki Danielsson (4:a fr. v.) vid Melodifestivalen på Cirkus i Stockholm 11:e februari 1978 där de framförde sångbidraget ”Miss Decibel” som kom på delad första plats men sen blev tvåa efter en skiljeomröstning med Björn Skifs ”Det blir alltid värre framåt natten”. Foto: Olle Lindeborg / TT

– Vi skulle bestämma låtar. Vår manlige sångare ville sjunga ”Living next door to Alice”. Sen skulle jag köra dragspel och joddla med Bröderna Lindqvist (som var husband på den tiden, reds anm.), säger Kikki Danielsson i SVT.

Wizex stoppades 1977 – Kikki berättar i ”Den svenska dansbandshistorien”

Men när gruppen anlände till tv-inspelningen där 1977 – bara ett år innan succén i Melodifestivalen med ”Miss Decibel” – möttes Wizex ett chockbesked.

– När vi kom dit sa de: ”Men det är ju på engelska! Det kan vi inte ha. Vi har aldrig kört med engelska språket, och det ska vi inte göra i kväll heller”, säger Kikki Danielsson i ”Den svenska dansbandshistorien”.

De fick höra att det var viktigt att programmet speglade Sverige och svenska språket.

– Så då fick de leta fram en svensk text. Och Tommy – det står i hans körkort – han får inte köra bil utan glasögon. Så han fick plocka på sig sina glasögon, han var alldeles knäckt. Vi kunde inte säga: ”Nej, då åker vi hem”. Vi behövde den spelningen. Men han gör det jättebra, vi glömmer ju aldrig den spelningen, säger Kikki och skrattar i programmet.

Kikki Danielsson skrev förresten nyligen ett upprop för kulturen med sin kollega Sulo Karlsson. Du kan läsa hennes ord här på Facebook.

Foto: SVT

”Den svenska dansbandshistorien” sänds på SVT1 på onsdagar klockan 21.00. Det senaste avsnittet sänds i repris på torsdagsmorgonen klockan 10.55 eller här på SVT Play.

Visst är det intressant att höra hur det kunde gå till förr?

Vad tycker du om programmet och alla dess härliga tillbakablickar? Vad är dina bästa minnen från dansbanorna och Folkets park? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Exit mobile version