SVT:s fusk i ”Whiskey on the Rocks” med Rolf Lassgård

”Whiskey on the rocks” är SVT:s stora julsatsning med Rolf Lassgård i huvudrollen som statsminster Thorbjörn Fälldin.
Nu berättar nyckelpersonerna bakom tv-serien om ”fusket” i kulisserna – och familjen Fälldins starka reaktion.
– Det var otroligt lustfyllt, säger Rolf Lassgård till Nöjeslivet.

Lyssna på Rickard Olssons nya succépodd här:

Det är SVT:s stora julsatsning 2024. ”Whiskey on the rocks” är satirserien som är inspirerad av verkliga händelser. Närmare bestämt om några dramatiska dagar i början av 1980-talet då den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund i Blekinge skärgård – mitt under det infekterade kalla kriget.

På ena sidan Atlanten: USA med president Ronald Reagan. Österut: Sovjet med ledaren Leonid Brezjnev. Och mitt emellan: Sverige med statsminister Thorbjörn Fälldin (1926–2016), som i SVT-serien spelas av Rolf Lassgård. Premiär blir det på juldagen.

– När den här incidenten skedde 1981, det var ju ett uppvaknande för Sverige. Det var en gigantisk händelse som man följde under 10-11 dagar. Då vaknade det neutrala Sverige, mitt under Kalla kriget, upp till att det står en sovjetisk ubåt bara ett par hundra meter utifrån Sveriges största militärbas. Hur hanterar man det? Vad kommer hända? Kommer det bli krig? Vi var väldigt nära att dras in i ett fullskaligt krig till följd av det här. Så det är klart att man haft ögonen på den här incidenten och försökt hitta ett sätt att berätta den här ganska komplicerade, stora, svulstiga historien, säger manusförfattaren Henrik Jansson-Schweizer till Nöjeslivet.

SVT satsar på ubåtsdrama i jul

Resultatet blev sex avsnitt à 30 minuter – som nu alltså visas som SVT:s stora julsatsning i mellandagarna. ”Whiskey on the rocks” kommer att sändas varje dag mellan den 25–30 december på bästa sändningstid i SVT1.

Henrik Jansson-Schweizer (Tjockare än vatten) har skrivit manuset efter en originalhistoria av författaren Jonas Jonasson (”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” med flera).

– När vi en dag insåg att vi kan göra en satir av det, då föll alla pusselbitar på plats hur man ska gestalta den här historien. Sen körde vi järnet, och nu är vi här, säger Jansson-Schweizer.

Tv-serien regisseras av Björn Stein (”Känn ingen sorg”, ”Midnattssol”). Han beskriver ubåtskrisen i början av 1980-talet som en av tre största händelserna som präglade den tiden, tillsammans med Palmemordet och Estoniakatastrofen.

– Jag tror det (ubåtsincidenten, reds anm.) är den mest rapporterade svenska incidenten i media någonsin. Alltså i världen. Den är jättestor, större än Palmemordet rent medierapporteringsmässigt. Det var så sjukt när man vaknade en morgon och såg en jävla ubåt på en klippa. Det var så knäppt så det gick inte att fatta hur galet det var, säger Björn Stein till Nöjeslivet.

– I Sovjet hade man då Leonid Brezjnev som ordförande. Han var ju senildement. I USA hade man Ronald Reagan som avskydde kommunister. Och i mitten hade vi en statsminister som egentligen var fårbonde och inte pratade engelska. Där kände man att, det kan sluta hur som helst, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Kampen för att få med Rolf Lassgård

Björn Stein menar att humorn faller sig naturligt i tv-serien.

– Det blir humor utan att vi gör någonting. Det är absurditeter som staplas på varandra. Samtidigt som det var extremt laddat, risk för världskrig, kärnvapen och allt möjligt. I gränslandet mellan spännande på riktigt, obehagligt och humor, så blir det en vibration av någonting som gör att det blir extra roligt och spännande att se på. Man skrattar lite nervöst, säger Stein.

Hur var det att få med Rolf Lassgård på det här tåget? 
– Vi har försökt flera gånger jag och Rolf att jobba ihop. Men han är ju så jävla upptagen så det har aldrig gått. Nu läste jag fem sidor av manuset som Henrik skrivit och bara: ”Här är det!” Bara hoppas han är tillgänglig den här gången, och så var han det, säger Stein.

Producenten Jan Marnell:

– Det är roligt också, som vi var inne på, när män tar sig själva på stort allvar. Då uppstår en naturlig komik som man kanske inte är medveten om själv. Men sen har man då kvinnor runtomkring som ger ett annat perspektiv. Då blir det naturlig humor. Det känns aldrig som spekulativ humor, säger Marnell. 

Det kommer förstås bli tittarsuccé? 
– Haha, ja vi får väl hoppas det. Men vi har ju Rolf Lassgård med oss så att då ska det väl gå! Men det är en jättehändelse i svensk historia som var rätt fascinerande när man höll på och jobbade med den. Folk sa: ”Vad gör du nu?” ”Jag jobbar med den här ubåten”, och jag skulle nog säga att hälften reagerade med ”jaha, vad var det för någonting?”. Då känner man att det är väldigt konstigt att folk inte har bättre koll på den. Så jag tror den kan ge en upplysning av hur kalla kriget var då. Det är ju kalla kriget nu igen. Vi är i lite liknande sits, säger Stein.

Rolf Lassgård om att spela Thorbjörn Fälldin

Serien är inspelad i Litauen, som fram till murens fall var en del av Sovjetunionen, och i Karlskrona. Rolf Lassgård gestaltar Thorbjörn Fälldin, och berättar att han blev väldigt nyfiken på rollen i ett tidigt skede.

Hur gick tankarna när du fick frågan om att spela Thorbjörn? 
– Vad ska man göra? Och av historien? Det är framför allt själva händelsen -81. Men jag tände väldigt mycket på det. Sen, naturligtvis, lite skraj också. Det är så det ska vara. Man ska känna: ”Åh, det här skulle jag verkligen vilja göra – hur fan ska jag klara det här?”. Det var otroligt lustfyllt och många snack under lång tid får man väl säga, säger Rolf Lassgård till Nöjeslivet och fortsätter:

– Sen fick jag det där som vi alla har: Vi har bilden av Bosse Parneviks imitation av Fälldin. Den vill jag verkligen undersöka hur sann den där var, egentligen. Att komma bort från den lite grann, säger Rolf Lassgård.

”Fusket” i ”Whiskey on the rocks” – ingen riktig ubåt

Länge försökte produktionen få tag i en äkta ubåt från 1980-talet. Inspelningarna av ”Whiskey on the rocks” startade innan Rysslands invasion av Ukraina 2022, varför man först hade tankar på att filma med en rysk båt. Men efter Putins fullskaliga invasion blev den idén förstås struken.

Dessutom undersökte produktionen också möjligheterna i Sverige. Egentligen ville man ha en äkta ubåt i serien. Men det gick inte.

– Det finns inte fartyg att få tag på längre. Vi har rotat landet runt för att hitta de svenska. Och ja, ryska kan man ju inte ens prata om att vi… Alltså när vi började som sagt var det inte krig. Då var det prat om att det låg en båt i St. Petersburg som vi pratade om att vi kanske kunde filma. Sen kom kriget, och då blev det helt omöjligt så klart. Då var vi tvungna att bygga en, säger Björn Stein.

I stället byggdes en ubåt upp som scendekor, samtidigt som serien spelades in i Litauen. Rolf Lassgård beskriver det hela som en ”otroligt spännande resa”.

– Huvuddelen av inspelningen gjordes ju i Litauen, där man byggde upp ubåt och allting. Nu var aldrig jag på ubåten tyvärr, men även regeringskansli och allting byggdes upp där. Det var en väldigt lustfylld resa och utmaning att få gestalta Thorbjörn Fälldin, säger Rolf Lassgård.

Ryktet om Ryssland: ”Fanns ett intresse på andra sidan gränsen”

Att inspelningen skedde inte långt från Ryssland märkte produktionen på plats.

– Vår ubåt, interiören, byggde vi inne i studio. Och en del av ubåten byggde vi på marken, utanför studion, bara några få kilometer från den ryska gränsen. Där hörde vi då, att de påstod att det fanns ett intresse på andra sidan gränsen. ”Vad är det som de håller på med…”, säger Jan Marnell till Nöjeslivet. 

– Vi har ingen intention att provocera med den här serien. Det finns inget sånt ”jävla ryssar, nu ska de få!” Utan det är en betraktelse över män med makt och hur de missbrukar det. Sverige, Ryssland, USA, alla är skyldiga liksom. Även om ryssarna just nu är skyldig till något vidrigt, så klart, säger Stein. 

Det tycker familjen Fälldin om Lassgård

För Henrik Jansson-Schweizer har det varit viktigt att visa på både svenska som amerikanska och ryska perspektiv i ”Whiskey on the rocks”. 

– Det är inte så att vi avhumaniserar ryssarna, för det är människor, värnpliktiga också som drabbats av det här med ubåten. Jag tycker vi har hittat otroligt fina karaktärer som vi får följa med och uppleva, säger Jansson-Schweizer.

Har ni varit i kontakt med Fälldin-familjen i samband med inspelningarna? 
– Ja. Vi har informerat dem, och de är oerhört glada över att det är just Rolf Lassgård som gestaltar Thorbjörn. De berättade också att de faktiskt har träffat Rolf tidigare, Thorbjörn och hans fru Solveig och haft honom som sin favoritskådespelare under alla år, säger Jansson-Schweizer.

Rolf Lassgård om sitt speciella möte med Fälldin

Rolf Lassgård berättar att han en gång i tiden träffade Fälldin och hans maka i samband med en teaterföreställning för länge sen. Då passade han på att ge en bok till den forne statsministern, som gick ur tiden 2016.

– Jag försökte smuggla in romanen ”Den stora vreden” hemma hos Fälldin där. Man kan säga att det är Norrlands historia i tre romaner som vi gjorde teater på, och då var både Solveig och han nere och tittade på den i slutet på 1980-talet. Då träffades vi. Han var väldigt aktiv i den här författarens minnesfond, Olof Högberg. Den romanen betydde väldigt mycket för Thorbjörn. Den är citerad mycket i hans självbiografi, säger Rolf Lassgård.

Samtidigt stötte filmmakarna på flera utmaningar under inspelningarnas gång. 

– Det fanns många utmaningar i det här tycker jag, inte minst tekniska. Hur ska vi visa en ubåt som ligger på klipporna i Karlskrona? Det är lätt på papper, men när man kommer till att man ska gestalta det här… säger Henrik Jansson-Schweizer.

”Whiskey on the rocks” sänds i sex delar à 30 minuter mellan 25 dec–30 dec på SVT1 och SVT Play. Premiär juldagen klockan 21.00.

LÄS MER:

 

Läs mer om...