SVT:s nya satsning – hyllar dansbandshistorien: ”En del av den svenska kulturella folksjälen”

Dansbanden och dansbandsmusiken får en helt egen tv-serie.

Här är SVT:s nya nostalgisatsning.

– Det är en genre som är fylld av spännande och intressanta historier och som verkligen är en del av den svenska kulturella folksjälen, säger Maria Jämtelid, projektledare på SVT.

Dans i folkets park.

En scen som utspelade sig i de flesta svenska städer och har etsat sig fast i många människors minnen. Otaliga par har träffats under danskvällarna då band som Flamingokvintetten, Sten & Stanley eller kanske Lasse Stefanz spelade på dansbanorna runtom i landet.

Nu blir historien om våra dansband ny tv-serie i SVT. På onsdagskvällen är det premiär för ”Den svenska dansbandshistorien” klockan 21.00 i SVT1. Programmet går redan att se i SVT Play.

Sten & Stanley tar en titt i skivbackarna. Foto: Peter Lindgren/SVT

– Vi kom på idén till serien tillsammans med dansbandsexperten Thomas Deutgen. Vi på SVT i Umeå har tidigare producerat program om den svenska tv-historien och kände att vi ville fortsätta att använda samma berättargrepp, men för andra populärkulturella områden, säger Maria Jämtelid, projektledare på SVT, till Nöjeslivet.

SVT om satsningen på ”Den svenska dansbandshistorien”

Serien kommer att visas i sex avsnitt och SVT vill förmedla bakgrunden till succésagan.

Vad hoppas ni kunna förmedla till tittarna via serien?

– Fascinationen över dansbandsscenen som handlar om så mycket mer än historien om själva banden. Det är en genre som är fylld av spännande och intressanta historier och som verkligen är en del av den svenska kulturella folksjälen, säger Maria Jämtelid.

I programmet intervjuas många kända dansbandsprofiler såsom Christer Sjögren, Kikki Danielsson, Sten & Stanley, Bert Karlsson, Charlotte Perrelli och många fler.

Kikki Danielsson minns tillbaka i SVT:s nya serie. Foto: SVT

Var det någonting särskilt som överraskade dig som projektledare under filmandets gång?

– Dansbandsgenrens förmåga att vara nere för räkning och sen komma tillbaka flera gånger. Hur livskraftig musikgenren verkligen är. Olika musikaliska uttryck kommer och går, men dansbandsgenren består. Och hur starka känslor musikstilen väcker och har väckt under alla år, säger Jämtelid.

SVT:s kamp bakom kulisserna

För SVT-producenterna blev det en hel del grävande i arkivet – och det var inte helt lätt alla gånger.

– En sidostory är hur vår serviceavdelning kämpade för att få liv i en gammal vcr-bandspelare. Vi har nämligen fått tillgång till tidiga dansbandsmusikvideor från 1976 och de fanns på det gamla formatet VCR. Det är ett väldigt ovanligt format i dag och det är få som kan spela upp sådana band. Men vår serviceavdelning lyckades, säger Jämtelid.

Christer Sjögren intervjuas i SVT:s nya serie om dansbandens historia. Foto: Peter Lindgren/SVT

”Den svenska dansbandshistorien” visas i sex avsnitt med start onsdag 14 oktober klockan 21.00 i SVT1.

Dela gärna vidare inlägget om du tror att fler kan vara intresserade av att titta på detta!