SVT:s oväntade besked bara dagar innan julafton – har alternativ julvärd till David Batra redo

David Batra Olof Wretling

Foto: Anders Wiklund/TT, Stefan Jerrevång/TT

David Batra är redo att axla rollen som julvärd i SVT. Men han föregås av en annan programledare som kliver in i sändning redan klockan 14.00.

Här är programledaren som från och med i år är en del av kanalens nya jultradition.

Det är bara några få dagar kvar till David Batra, 51, får äran att slå sig ned i den röda sammetsfåtöljen på TV-huset på Gärdet i Stockholm. SVT:s julvärd träder fram i rutan klockan 15.00 som vanligt.

Den skånske komikern, skådespelaren och programledaren är oerhört förväntansfull inför sin stora uppgift.

Läs mer: Andreas Weises känslosamma ord om pappa Arne – insikten efter att själv ha blivit förälder: ”Det är svårt”

– Det känns bra. Jag känner mig taggad och det ska bli kul. Det kommer fram allt från barn till pensionärer på stan och vill prata om det. Så det är gulligt. De är faktiskt väldigt snälla och positiva, det är härligt, säger han till Nöjeslivet.

David Batra är årets julvärd i SVT. Foto: Anders Wiklund/TT

Han är SVT:s nya julvärd

Men det visar sig att SVT även har en ny tradition för i år – ett nytt program som kommer med en alternativ julvärd.

Både på morgonen och innan ”Kalle Anka”, vid 14.00, kommer kanalen att sända en framtida klassiker: ”Jul med Astrid Lindgren”.

Historien grundar sig i Lindgrens berättelse ”Lustig-Gök” som handlar om två sjuka syskon som legat till sängs i flera veckor. De får ett magiskt gökur i julklapp, med en levande trägök som livar upp deras tillvaro.

Just denna gök, som i SVT:s nya program guidar tittarna genom klassiska filmsekvenser och nya animationer, är kanalens alternativa julvärd.

Rösten görs av skådespelaren Olof Wretling, 48. Han blir alltså någon form av komplement till David Batra. Rollen liknar den Benjamin Syrsa har i ”Kalle Anka”.

– Jag blev inblandad i produktionen för cirka ett och ett halvt år sedan. Då fanns det bara skissanimationer. Jag tror hatten smög på för att man ville hitta något som låg nära mig, vilket var väldigt generöst av dem, säger han till Aftonbladet.

Precis som han säger så kommer göken i ”Jul med Astrid Lindgren” att bära en likande hatt som Olof Wretling nästan alltid gör. Så det fanns en tanke med den otroliga accessoaren.

Olof Wretling. Foto Stefan Jerrevång/TT

”Helt svettig när jag gick därifrån”

Han berättar för kvällstidningen att inspelningarna var otroligt intensiva. Att låna ut sin röst till den lilla pippin var fysiskt krävande.

– Inspelningen var otroligt intensiv och jag var helt svettig när jag gick därifrån. Jag låg på golvet, flög och flaxade, säger han.

Olof Wretling har alltid haft en dröm om att få vara med i en Astrid Lindgren-film. Så när möjligheten dök upp hoppade han på det på en sekund. Han är medveten om att det är ett stort ansvar som vilar på hans axlar.

– Ska man göra Astrid måste man göra det på riktigt. Berättelserna är inte bara gulliga, långt ifrån. Astrid fjäskade aldrig för barnen. Hon tog barnen på allvar och behandlade dem som vuxna.

Vad spännande det här låter! Jag kommer definitivt att kolla på det här.

God jul och gott nytt år alla läsare.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version