Foto: Youtube/Ica

Tar över efter Ica-Stig – mannen bakom reklamsåpan bryter tystnaden: ”Det blir inte mycket kvar om…”

Efter alla spekulationer.

Nu talar mannen bakom Ica-reklamen ut om tv-Sveriges kanske hetaste snackis just nu – vem som tar över som Ica-Stig i såpan.

– Allt har varit uppe på bordet, säger Frank Hollingworth på reklambyrån King, till Resumé Insikt.

Ända sedan år 2001 har Icas såpa rullat som reklamfilm i tv-rutan. Det har varit både skratt och allvar kombinerat med priser på olika varor i rutan.

Redan 2007 utsågs Ica-såpan som den längsta reklamserien i historien av Guinness rekordbok, och på 2000-talet fick de ta emot många branschpriser.

Skådespelare har kommit och gått under årens lopp.

För sex år sedan ersattes Hans Mosesson med Loa Falkman i rollen som Ica-Stig – butikens föreståndare och huvudkaraktär.

Loa Falkman, Ica-Stig
Loa Falkman har spelat Ica-Stig i sex års tid. Foto: Youtube

Nu är det återigen dags för ett skifte på posten. 31 januari väntas den nya skådisen presenteras, och fram tills dess har spekulationerna varit många runtom i landet.

Spelet bakom kulisserna – mannen bakom Ica-såpan bryter tystnaden

Samtidigt berättar nu Frank Hollingworth, mannen som ligger bakom reklamsåpan på reklambyrån King, om spelet bakom kulisserna.

I en stor intervju med branschtidningen Resumé Insikt förklarar han att det, redan när Mosesson skulle ersättas för några år sedan, bollades frisk om vem som kunde ta över.

– Det har funnits tankar på att ersätta honom med både det ena och det andra, allt har varit uppe på bordet. Det är större än att det bara handlar om honom, det handlar om hur alla samspelar med varandra. Ica-Stig är en bra karaktär att utgå ifrån när man ska göra underhållande manus, säger Frank Hollingworth på reklambyrån King som ligger bakom Ica-såpan, till Resumé Insikt.

Hans Mosesson
Hans Mosesson och Loa Falkman. Foto: Youtube

Och fortsätter:

– Han hänger inte riktigt med i tiden och är snål. Det gör en bra grogrund för att göra roliga manus och underhållande filmer. Han är snarare en antihjälte.

Jämför Ica-Stig med James Bond

Reklamgeniet bakom Ica-såpan drar till och med rollfiguren Ica-Stig så långt att han delvis jämför med en av filmhistoriens mest klassiska figurer.

– Det är lite som en James Bond-roll. Det blir inte mycket James Bond-film kvar om inte James Bond är med om ni förstår. Men där slutar jämförelserna, för Ica-Stig är en antihjälte och det är inte riktigt James Bond. Han är en gammal gubbe som inte hänger med i tiden, och då kan vi använda det för att få Ica att kännas lite tidsenliga och hänga med i tiden, om ni förstår, säger han till Resumé Insikt.

Ica-Stig – en svensk James Bond-roll? Foto: Shutterstock

På frågan om att svaret ska tolkas som att Ica-Stig-rollen nu inte kommer att läggas till historien så som vi känner igen den, duckar dock Hollingworth.

– Det kan jag inte kommentera i det här läget.

Här kan man lyssna på hela intervjun i Resumé Insikts podcast.

Ännu så länge har matjätten hintat om ersättaren i denna reklamfilm där en person tycks presenteras som Ica-Stig, men inte visas i bild med ansikte:

Vem tror du blir nye Ica-Stig? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!