Foto: Ellinor Tyllström & Stina Stjernkvist/SVT

Tareq Taylors tårar i SVT:s nya matsatsning – starka känslorna i Bäst i köket

En matkamp kryddad med massor av känslor.
Tareq Taylor bröt stundtals ihop i SVT:s nya storsatsning.
Nu ska Sveriges bästa matfamilj utses i programmet ”Bäst i köket.
– Det var flera gånger som man bröt samman när det blev känsligt, för man vill dem så väl allihopa, säger han till Nöjeslivet.

Åtta av Sveriges mest matpassionerade familjer tävlar om segern – med sina bästa familjerecept.

Här är SVT:s nya storsatsning på bästa sändningstid under torsdagskvällarna framöver. Nyinspelade programserien ”Bäst i köket” har premiär på torsdagen och tar över efter tittarsuccén ”Det sitter i väggarna” i tablån hädanefter.

Folkkäre kocken och tv-profilen Tareq Taylor, 52, bildar jury tillsammans med kocken och restaurangchefen Niklas Ekstedt, 42, och dessertmästaren tillika Nyhetsmorgon-profilen My Feldt, 36.

Mattävlingen kommer sändas i totalt tio avsnitt, och redan i torsdagens seriestart blir det allvar då en av familjerna tvingas lämna tävlingen. Familjerna får i uppdrag att laga en festmåltid – som ska slå juryn med häpnad.

Tareq Taylors nya uppdrag – juryn i SVT:s Bäst i köket

Foto: Ulrika Malm /SVT

Tareq Taylor, som vann pris på tv-galan Kristallen tidigare i år för förra programserien ”Tareq Taylors matresa”, beskriver inspelningarna som ”extremt intensiva”. För honom var det nytt att få spela in en produktion i en tv-studio.

– Det var väldigt annorlunda och extremt intensivt. Jag har aldrig gjort en studioproduktion på det sättet tidigare. Det var fantastiskt roligt att få jobba med Niklas och My. Men också fantastiskt roligt att jobba med familjerna. De är så närvarande och det är så på riktigt. Intensivt och emotionellt, säger han till Nöjeslivet.

I det nya programmet kommer han och jurymedlemmarna att få betygsätta hela familjers maträtter och kunskaper – ett tufft uppdrag, enligt Tareq.

Deltagarna i SVT:s nya matsatsning ”Bäst i köket”. Foto: Stina Stjernkvist /SVT

Är det svårare att betygsätta en hel familj än enskild kock? 

– Man måste ju bedöma maten och helheten i det som presenteras, men det som är spännande är ju familjerna och dynamiken dem emellan. För en del deltagare kan det här vara en möjlighet att hitta en ny karriär eller väg framåt, säger Tareq Taylor.

Han utvecklar:

– Det blir nyttigt och laddat för många av dem, och det märks i både relationer och ambitioner. Programmet är väldigt, väldigt närvarande. På många sätt. Alla människor bär med sig sina historier och när man får ta del av de historierna växer det så otroligt mycket hos en, säger Tareq Taylor.

Tareq Taylors tårar i SVT:s nysatsning ”Bäst i köket”

Familjen Rugolo; Alessandra Ingargiola, Paolo Rugolo och Ulla Bovin i ”Bäst i köket” i SVT. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

För honom själv blev det en hel del känslosamma ögonblick – som också slutade i tårar.

– Det kändes som vi kom varandra in under skinnet och var nära i de olika resorna. Det var flera gånger som man bröt samman när det blev känsligt, för man vill dem så väl allihopa. Ibland var inte alltid enkelt att dela ut kritiken, men det ska ju göras. Det är fint att de tog emot det som kom till dem.

Tareq Taylor. Foto: Ellinor Tyllström/SVT

Det är inte första gången du visar dina känslor i tv.

– Ja, jag vet inte men det är lite svårt att låta bli det. Det blir vad det blir, och det blir ärligt.

Det kom lite tårar från dig?

– Det gjorde det ju.

”Bäst i köket” har premiär torsdag 14 oktober klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play. Matprogrammet sänds i tio veckor framöver.

Tareq med My Feldt och Niklas Ekstedt i juryn i SVT:s ”Bäst i köket”. Foto: Ellinor Tyllström /SVT

Vad tycker du om SVT:s nya matsatsning? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!