Foto: SVT

Therese Alshammars svåra beslut mitt i graviditeten – tuffa beskedet från läkarna: ”Vidrigt”

Therese Alshammar hade många tuffa kamper i simbassängen.
Men den kanske svåraste någonsin fick hon på ultraljudet av läkarna.
– Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar… Det är vidrigt, har hon tidigare berättat för Expressen.

Therese Alshammar, 43, är för de flesta känd för sina många mästerskapsmedaljer i simbassängen. Faktum är att hon med sina 73 internationella mästerskapsmedaljer är den europeiska simmare som tagit flest sådana genom tiderna.

Vid OS i Sydney 2000 – när Alshammar enligt somliga stod på toppen av sin karriär – blev det dubbla silver och ett brons. Samma år hade hon kammat hem hela fyra guld vid VM i kortbana.

Foto: SVT

Hon har belönats med de allra mest prestigefyllda priser en svensk idrottare kan få – såväl Bragdguldet som Jerringpriset. Dessutom har hon fått ta emot medalj i åttonde storleken av kungen.

I november 2016 gjorde hon sitt sista mästerskap – EM i kortbana hemma i Eriksdalsbadet i Stockholm – innan hon 39 år gammal avslutade sin framgångsrika karriär.

Tävlade i ”Let’s dance” – aktuell i ”Mästarnas mästare”

Efter karriären har hon bland annat medverkat i olika tv-sammanhang. 2018 blev det en hedrande sjätteplats i ”Let’s dance” där hon dansade tillsammans med Calle Sterner.

– Det har varit en fantastisk upplevelse att få komma in i dansens finurliga och roliga värld, sade Alshammar i TV4 efter uttåget.

Nu är hon återigen aktuell i tv – som en av deltagarna i SVT:s idrottsutmaning ”Mästarnas mästare”.

Foto: SVT

Vid sidan av rampljuset lever hon familjeliv med kärleken Johan Wallberg, som också var hennes tränare under den aktiva simkarriären.

2013 blev de föräldrar för första gången och till följd av detta avstod Alshammar VM på sommaren. 2017 fick paret sin andra son, och detta efter en lång och känslosam kamp vilket Alshammar tidigare berättat om.

Läkarnas svåra besked

Den tidigare simstjärnan ställdes inför ett omöjligt val. Sonen hade vridfot, kunde läkarna konstatera på ultraljudet. Där och då kunde de heller inte utesluta andra fel.

– Sedan sa läkarna det som i stort sett inte går att ta in: ”du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte”, säger Alshammar till Expressen och fortsätter:

– Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar… Det är vidrigt.

Sonen föddes och läkarna kunde då konstatera att han inte hade några andra fel – vilket förstås blev en stor lättnad för Therese och Johan.

– De fem första månaderna av hans liv var bara sjukhusbesök, hem, amma och sjukhusbesök igen. Jag har fått ett helt annat perspektiv på vad som är jobbigt i livet. Samtidigt, när man är mitt i något tufft blir det lättare än alla rädslor och scenarios man tänkt sig innan. När Ted fötts var fokus på att göra det bästa av allt och att det bara var en liten fot som skulle rättas till och bli bra. Det finns betydligt värre saker…

STOCKHOLM 20161105 Therese Alshammar tackas av under sim-SM på Eriksdalsbadet i Stockholm på lördagen. Här med sin familj, sambon Johan Wallberg och sonen Fred. Foto: Jessica Gow / TT

”Mästarnas mästare” sänds på söndagar klockan 20.00 i SVT1.

Vi önskar dig stort lycka till i ”Mästarnas mästare”, Therese!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida om du också vill lyckönska en av våra allra största simstjärnor genom tiderna.