Foto: TT/TV4

Tina Nordströms oväntade fullständiga namn – som tv-tittarna kanske inte kände till

Hon är ”Mat-Tina” med hela svenska folket sedan början på 2000-talet.

Men faktum är att den folkkära matprofilen inte heter Tina, åtminstone inte i sitt fullständiga namn.

Föräldrarna Gudrun och Björn drev Ramlösa Wärdshus när hon växte upp.

Och för Tina Nordström var det aldrig självklart att det skulle bli just tv. Hon hade jobbat vid sidan av en annan kock som gjort karriär i tv, Rikard Nilsson, och plötsligt hade hon själv blivit ”Mat-Tina” med hela svenska folket. Det var runt år 2000 som det tog fart.

– Helt plötsligt befann jag mig i samma situation och tänkte att jag skulle jobba vidare i mitt kök och göra lite tv vid sidan om. Men det var omöjligt. Hela tv-världen omfamnade mig och bara drog mig med sig, har hon berättat för DT.

Resten är, som bekant, historia. I dag är Tina Nordström en av våra mest älskade mat-tv-profiler och dessutom en flitig författare till kokböcker.

Under de senaste veckorna har den glada skånskan spridit sin glädje över svenska folkets vardagar. Först som programledare för ”Hela kändis-Sverige bakar” på tisdagarna – och sedan för ”Sveriges yngsta mästerkock” på onsdagarna i TV4.

Men nu är det slut med det.

STOCKHOLM 20090903 Kocken Tina Nordström fotograferad inför sitt nya matlagninsgsprogram ”Tinas cookalong”. Arkivfoto: Leif R Jansson / TT

Under gårdagen sändes nämligen finalen i kändisbaket (där Ida Ingemarsdotter och Anders Södergren vann över Lars-Åke Wilhelmsson och Tobias Karlsson).

Foto: TV4

Och på onsdagskvällen är det dags för sista programmet av ”Sveriges yngsta mästerkock” klockan 20.00, och det är duktiga Tove och Giovanni som ska laga mat i tv i kväll.

Sen tvingas tv-tittarna klara sig utan Tina Nordström i rutan ett tag – eftersom båda programmen är slut för säsongen.

Genom hela säsongen i ”Sveriges yngsta mästerkock” har Tina Nordström också haft krögaren och tv-profilen Danyel Couet vid sin sida i det förinspelade programmet. Och under en minst sagt speciell vår 2020 har Tina, genom båda sina veckoprogram, spridit värme och hopp genom rutan till många tittare.

Men även om tv-tittarna lärt känna Tina som just ”Mat-Tina” genom alla år, så har hon faktiskt inte Tina i sitt fullständiga namn. Vad många kanske inte vet är att hennes fullständiga namn är Maria Kristina Nordström Holmqvist.

Foto: TV4

Vad som dock är positivt för alla som längtar efter mer Mat-Tina i tv-rutan – är att en ny säsong av ”Hela Sverige bakar” just nu håller på att spelas in! Här bjöd Mat-Tina på ett roligt klipp bakom kulisserna på fjolårets inspelningar:

”Skiter fullständigt i vad folk äter”

Tina Nordström har också starka åsikter vad gäller matlagning – och i en intervju med Magasinet Skåne ifjol skickade hon en känga till alla nya mattrender:

– Det finns en ängslighet vad gäller matlagning. Mat får stå för så mycket: identitet, sjukdomar, missbruk… Man vill köpa rätt, laga rätt, äta rätt, och vi är kappvändare utan dess like. Det är lätt att bara läsa löpsedlar och jämföra sig med alla andra, i stället för att utgå från den egna kroppen och vad den mår bra av. Själv skiter jag egentligen fullständigt i vad folk äter – bara de äter något som gör dem glada, sade hon till Magasinet Skåne.

Tack för allt ljus du sprider i rutan, Tina! Tycker du också att hon förtjänar att hyllas för sina insatser i tv, under denna minst sagt speciella vår? Dela då gärna inlägget vidare!