Tittarkritik efter firandet av Henrik Alsterdal i Efter fem

TV4 firade en stjärna i ”Efter fem”-studion – när programledaren Henrik Alsterdal firade sin 45-årsdag på jobbet.
Men efteråt vädrade tittarna kritik mot tilltaget.

Lyssna på Rickard Olssons nya succépodd här:

Henrik Alsterdal har tv-tittarna i flera år lärt känna som stabilt nyhetsankare. Han är sedan några år tillbaka en fast medlem av aktualitetsprogrammet ”Efter fem” i TV4. Han kom till kanalen redan 2003, efter att ha inlett sin journalistkarriär på radiostationen Mix Megapol och i grannkanalen TV3.

Den säkre programledaren har i ”Efter fem” framför allt blivit förknippad med hur han har hand om intervjusituationerna i den populära programpunkten ”Sverigesvepet”. Där folk från hela landet blir intervjuade om stort som smått.

Henriks speciella intervjuteknik då han samtalar med människor ute i landet har blivit mycket uppskattat – och det märks i rutan. Alsterdal sköter alltid dessa situationer med stor respekt för personen som blir utfrågad, och med en härlig glimt i ögat.

Till Alsterdals förtjänster hör även att han är skicklig på att förmedla även andra nyhetshändelser av mindre lättsam karaktär. I programmet ställer han även makthavare mot väggen och vägleder tittarna i nyhetsflödet.

I måndags fyllde Alsterdal 45 år – och det väntade firande med familjen.

– Jag kommer att sända Efter fem på min födelsedag så det blir inte så mycket firande. Men jag hoppas bli uppvaktad lite lagom av familjen innan jobbet, skriver Alsterdal i ett meddelande till Nöjeslivet och fortsätter:

– Själv brukar jag inte göra så stor grej av att jag fyller år, men Anders som tycker att födelsedagar är väldigt viktiga har säkert hittat på något. Får jag en god middag när jag kommer hem från jobbet är jag nöjd!

Dessutom blev Henrik ordentligt firad av sina kollegor i ”Efter fem”-studion! I tv-studion blev det blomster och kramar från Anna Brolin och Maximilian Artell. Det uppmärksammades även i sociala medier, där TV4 lade upp den glada bilden på den uppskattade trion.

Många tittare visade också uppskattning i form av hurrarop till jubilaren i kommentarsfältet.

– Ett jättestort grattis på din 45-årsdag, skriver en tittare i en kommentar till inlägget.

– Hipp hipp hurra hurra stort grattis Henrik på din födelsedag, skriver en annan.

– Så fint av studion med tårta för Henrik’s födelsedag. Han är så omtyckt av oss tittare. Alltid professionell, kunnig, snäll, ödmjuk och sätter aldrig en fot fel, skriver en tredje.

Samtidigt möts TV4 också av kritik för tilltaget.

– Undrar varför en massa människor gratulerar en anställd på TV4. Man gratulerar väl inte en person man inte känner och aldrig träffat, skriver en tittare i en kommentar till inlägget på ”Efter fems” Instagram.

– Herregud, ett nyhetsprogram lägger ut två bilder på en kollega som fyller år på Instagram. Det är nyheten i dag, skriver en annan tittare.

– Ta upp en riktig nyhet istället, skriver en tredje.

– Har inget emot Henrik, men sluta att ha privat födelsedagsfirande i riks-TV, skriver en fjärde.

Hur som helst: grattis Henrik på födelsedagen!

LÄS MER: