”Historien om Sverige” fortsätter att underhålla, upplysa och engagera svenska folket.
Efter söndagens avsnitt har många tittare hört av sig med synpunkter på programmet.
SVT:s storsatsning på historia rullar vidare. Under totalt tio söndagar tar ”Historien om Sverige” över tablån. Programmet är en slags dramadokumentär som spelats in på 200 platser runtom i landet under 1,5 års tid.
Uppemot 300 experter har hjälpt till med research vad gäller faktaarbetet – och enligt SVT medverkar 100 av dessa i serien. Samtidigt har också hela 1 500 statister varit med i tv-projektet, för att kunna rekonstruera av historiska händelser och personer.
– Jag är jättejätteglad. Jag är ju väldigt mycket historienörd privat. Det här projektet är otroligt ambitiöst, extremt samhällstillvänt och extremt relevant för alla människor som lever i det här samhället. Att få vara en del i det är ett superprivilegium, i en så central funktion, säger Simon J Berger till Nöjeslivet.
Skådespelaren som är berättarröst genom hela serien.
Artikeln fortsätter under bilden.
– ”Historien om Sverige” omfattar hela den period som det funnits människor på den mark som nu är Sverige. Helt vansinnigt ambitiöst. Och vansinnigt! Det är alltså för 15 000 år sedan, när inlandsisen började smälta. Så att lite mark i Skåne kommer fram. Då börjar växterna att komma, sen följer djuren som betar efter, renarna, sen kommer människorna som jagar renarna efter … Där börjar man. Sen är det då därifrån och fram tills nu, en period på 15 000 år, som ska sammanfattas på tio timmar, haha. Man hör ju …
Söndagens avsnitt handlade om nya tider, mellan åren 1719 till 1810.
Många åsikter om Historien om Sverige
Efteråt var det många tittare som hörde av sig via Nöjeslivets Facebook-sida med åsikter om programmet.
– Intressant, som vanligt. Skickligt filmat och upplysande. Tack SVT för den påkostade satsningen, skriver en nöjd tittare i en kommentar.
– Man blir sugen på mer, historia är ju så spännande, skriver en annan tittare.
Artikeln fortsätter under bilden.
– Motiverande och intressant ! Får mig att vilja fördjupa mig i 1700-1800 talets historia. Känner igen mycket genom skolundervisningen …..! Tack SVT1 för ett kvalitetsprogram, skriver en tredje.
– Så pass intressant att jag funderar på att fördjupa mig i 1700/1800 – talshistoria, skriver en fjärde.
Men alla håller inte med – ”Historien om Sverige” möts också av viss kritik.
– Jag har inte sett så mycket tidigare av denna serie men blev faktiskt lite besviken. En gubbe (utan huvudbonad) som vandrar på en äng med ganska högt gräs skall illustrera en deltagare i Dalaupproret, som återvänder hem. Det känns lite sökt för mig, skriver en tittare i en kommentar.
En annan tittare menar att produktionen borde gjort plats för en tidigare SVT-profil.
– Saknade Christopher O’Regan våran 1700 talsexpert och specialist Gustav lll varför fick han inte vara med, skriver en annan tittare.
Att sammanfatta hela Sveriges historia på tio avsnitt kräver en hel del – och många menar att vissa saker fattas.
– Jättebra men de hoppade över Maskeradbalen 1792 då Gustaf III blev skjuten av Anckarström och en hel del annat. Orsaken till att Axel von Fersen mördades av en folkmassa sade de inte heller.. men ändå jättebra program. Men det finns massor mer att berätta, skriver en tittare.
– Mer ett program om överklassen. Folket kom bort, skriver en annan besviken tittare.
Simon J Berger om urvalet i Historien om Sverige
När Nöjeslivet talade med Simon J Berger om manusarbetet inför sändningsstart, berättade han mer om hur produktionen tänkt.
– Mycket av det här arbetet skedde innan jag kopplades in. De stora besluten om hur man ska skriva den här serien. Det man valde att göra då är att fokusera på de stora och långa linjerna. De stora processerna och förändringarna. Varje avsnitt börjar med ”Hur går landet från att vara på det här viset till att vara på det här viset?”. Det är huvudberättelsen. De som jobbar med själva manuset har nämnt det, att det där har varit en riktlinje också. För då blir det lättare att välja bort, säger Simon J Berger.
Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.