Tittarnas kritik mot nya ”Arvinge okänd” – saknaden efter SVT:s omtalade förändring

Tittarfavoriten ”Arvinge okänd” är tillbaka i SVT.
Programmet lovordas efter premiären – samtidigt som många tittare också saknar en speciell ingrediens.

På torsdagskvällen var det dags för den efterlängtade säsongspremiären av ”Arvinge okänd”. SVT:s dokumentärserie där människor erbjuds hjälp att hitta avlägsna släktingar.

I programserien söker programledarna Kattis Ahlström och Mark Levengood (den senare ny för säsongen) över hela världen efter okända arvingar.

– Livsöden rullas upp och släktingar får efterlängtade svar – och ibland också miljoner, skriver SVT om sitt eget program.

Kattis Ahlström till Brasilien i ”Arvinge okänd”

I säsongsstarten letade Kattis efter arvingarna till brasilianskan Nivia i São Paulo. Samtidigt som Mark försökte hitta släktingar i Bulgarien som får ärva den tidigare Malmöbon Simeon, som ägnade sitt liv åt att hjälpa utsatta människor.

”Arvinge okänd” svävade dock i ovisshet i flera år.

– Ett tag såg det ut som att det inte skulle bli något mer, det var pandemin och svårt att resa, men nu har vi spelat in en ny säsong som kommer efter sommaren, har Kattis Ahlström berättat i en intervju med Femina.

Ahlström, som i SVT också leder den populära frågesporten ”Muren”, berättar vidare att ”Arvinge okänd” ger starkt intryck på människor som medverkar i serien.

– Folk blir alltid glada för ett svar, det slår aldrig fel. Det kan vara något så hemskt som ett dödsbud, men man ser att de blir lättade av att få en förklaring, det är en pusselbit som hamnar rätt. Det blir man väldigt berörd av, säger Ahlström.

Betyget på Mark Levengood efter debuten

Efter torsdagens premiär har hundratals läsare hört av sig via Nöjeslivets Facebook-sida med beröm till programmet.

– Mycket intressant och spännande att följa en människas liv och känslosamt att se en återförening i familjen. Intressant även att se de metoder ni använder, att ni berättar om arbetet bakom storyn men även fakta om platser, historia och olika miljöer. Ska definitivt fortsätta titta! Längtar till nästa avsnitt, skriver en nöjd tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

Dessutom har många åsikter om hur Mark Levengood skötte sig i sin debut, vid sidan av Kattis Ahlström som ju lett programmet tidigare år.

– Älskar det programmet. Mark gjorde bra ifrån sig, skriver en tittare.

– Mycket spännande och trevligt! Kattis är en fena som programledare! Mark kommer nog också att klara det hela, när han fått lite rutin, skriver en annan.

– Har längtat efter detta program. Kattis får leda Mark nu i början. Mark kommer att bli en bra programledare när han blir varm i kläderna är jag säker på, skriver en tredje.

Förstås får även Ahlström en stor skopa beröm.

– Kattis, vilken begåvning. Klarar alla utmaningar, skriver en tittare.

Tittarnas saknad efter petade profilen

Samtidigt menar flera att en speciell ingrediens saknas i programmet: nämligen Niklas Källner som tidigare ledde programmet men nu petats.

– Tycker det är ett intressant program, värt att följa. Tråkigt nog saknar jag Niklas mycket, skriver en tittare.

– Saknar också Niklas Källner lugna trygga person, skriver en annan tittare.

– Programmet är alltid sevärt. Maken och jag saknar Niklas Källner. Han var fantastisk, skriver en tredje.

– Synd att han slutade, skriver ytterligare en tittare.

Sammanfattningsvis menar en annan tittare att ”Arvinge okänds” förändring nog kan bli bra efter ett tag:

– Kattis är proffsig saknar Niklas Mark kan bli bra med tiden, skriver en tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

Tidigare har SVT:s pressansvariga förklarat Källners frånvaro i en kommentar till Nöjeslivet på följande vis: ”Nu när programmet kommer tillbaka efter några års paus har vi valt att förnya flera saker, bland annat programledarduon, för att uppdatera både form och tonalitet”.

Vad tyckte du om programmet? Skriv gärna en kommentar!