Tittarnas kritik mot nya Robinson – efter Anders Öfvergårds blixtbesked till deltagarna

Foto: TV4

Tittarsuccé direkt.
Men tittarna är samtidigt kritiska mot tv-produktionens blixtsnabba beslut i nya ”Robinson”.

På söndagskvällen hade realityprogrammet ”Robinson” säsongspremiär i TV4.

Den här gången är tävlingen inspelad i Sverige på grund av coronapandemin, och tittarna fick direkt lära känna de tolv deltagarna som gör upp om titeln. I tv fick programmet en smakstart när tittarna var med från början.

Foto: Linus Nilsson/TV4

I ett pressmeddelande uppger kanalen att söndagens ”Robinson”-premiär är den mest sedda sedan TV4 gjorde en nysatsning på formatet 2018 när Anders Öfvergård tog över programledarrollen.

”Robinsons premiäravsnitt sågs av 840 000 tittare linjärt och har hittills tredubblat de digitala premiärsiffrorna. Förra året låg den linjära premiärsiffran på 680 000”, uppger TV4.

Efter premiäravsnittet var det många tittare som hörde av sig till kanalen via sociala medier. Flera ville vädra sina åsikter – men också visa uppskattning för att programmet är tillbaka.

”Härligt nu är de på gång. Hur vackert är det inte i vårt land”, skriver en tittare i en kommentar på TV4:s sociala medier.

Dokusåpan blev en stor succé när den mellan åren 1997–2004 startade i SVT innan andra kanaler tog över. I såpan har svenska folket genom åren mött massor av blivande tv-profiler och tittarfavoriter. Den allra första vinnaren, polisen Martin Melin, är just nu aktuell som en av deltagarna i ”Let’s dance”. Även kockprofilen Alexandra Zazzi, riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson och tv-profilen Emma Zetterberg (då Andersson) har lyft statyetten som vinnare av programmet.

I fjol var det åländske kocken Michael Björklund som drog det längsta strået och vann den rafflande finalen före bland andra programledaren Clara Henry och ”Bachelorette”-aktuella Julia Franzén.

I år är det tolv nya deltagare som gör upp om segern i Sveriges nordligaste kust i Haparanda under tio veckors tid.

”Det ska bli spännande att se vad de åstadkommer”, skriver en tittare i en kommentar.

Anders Öfvergård, programledare för Robinson sedan 2018. Foto: Linus Nilsson/TV4

Programledare Öfvergård har på förhand utlovat den ”tuffaste upplagan någonsin”.

– Jag tror att tittarna kommer fascineras av de häpnadsväckande vackra stränderna och den unika naturen. Men det är samtidigt en extremt påfrestande miljö med regn, blåst, isande kyla och mindre mat som kräver att deltagarna måste vara väldigt starka både i tävlingar och i det sociala spelet, säger Anders Öfvergård.

Blixtbeslutet i nya Robinson: Pekar ut mullvadar direkt

Redan i första avsnittet avslöjades det att två av deltagarna tvingas inleda tävlingen som så kallade ”mullvadar”. Det handlar om Alexander Chennaoui och Elias Akyol.

– Det innebär att du börjar i ett lag men tillhör egentligen det andra laget. Så din främsta uppgift nu är att ta reda på all information om dina motståndare, sade Anders Öfvergård till Alexander när de klev i land i programmet.

Tittarnas kritik mot nya ”Robinson”

Men tilltaget att tv-produktionen valt att ha med mullvadar i tävlingen redan från dag ett har inte fallit alla tittare i smaken. Många riktar nu kritik mot TV4.

”Kändes inte så kul med mullvadarna så här tidigt tycker jag. Det blev inte den lite mysiga ”lärakännavarandra” grejen. Nu blev det taktik redan från första stund. Passar en del, inte alla”, skriver en tittare i en kommentar på Instagram.

”Lite otydligt hur länge de ska klara sig och när de kommer få byta till sitt riktiga lag. Men svårt att se att de kommer bli påkomna båda känns perfekta för ett sånt här typ av uppdrag”, skriver en annan tittare.

Att det i år ”bara” presenterats tolv deltagare har också mötts av reaktioner i sociala medier. I fjol deltog totalt 23 personer i tävlingarna i TV4.

”Varför är det bara 12 deltagare, brukar ju vara 18-20. Kommer det flera?” frågar sig en annan tittare.

På TV4 har man inför tävlingarna utlovat att tittarna får möta många starka karaktärer i programmet.

– Att vi har placerat Robinson i Sveriges nordligaste kust ger deltagarna nya utmaningar och tittarna kommer att få se ett Robinson de aldrig sett förut, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4.

”Robinson” sänds måndag-torsdag 19.30 och söndagar 21.00 i TV4.

Vad tycker du om upplägget hittills i årets ”Robinson”? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version