Foto: TV4

Tittarnas vrede efter inslag om corona i Nyhetsmorgon – anklagar TV4: ”Skrämselpropaganda”

I 28 dagar kan coronaviruset överleva på ytor – i laboratoriemiljö.

Men nu anklagas TV4 för ”skrämselpropaganda” av tittare när studien togs upp i Nyhetsmorgon, skriver Hänt.

Det var i samband med ett inslag om coronaviruset i Nyhetsmorgon på måndagen som TV4 rapporterade om en nu studie som menar att viruset kan överleva upp till 28 dagar på ytor. Detta dock under en del förutsättningar.

Studien har SVT:s nyheter också rapporterat om på sin nyhetssajt, där man också kan läsa att flera experter är tveksamma till att folk verkligen kan smittas via olika föremål.

Studien är publicerad i Virology Journal, uppger brittiska BBC.

När TV4-nyheternas Peter Lindgren berättade om denna nyhet i poängterade programledaren Maria Forsblom att det handlade om laboratoriemiljö. Samtidigt förklarade Lindgren att han personligen nu funderade över att rengöra sin egen mobiltelefon lite oftare nu, vilket även Hänt rapporterat.

Foto: TV4

– Även om du sa att det är i laboratoriemiljö så hörde ju jag dig i sminket säga ”oj, det kanske är dags att göra rent telefonen lite oftare”, säger Forsblom i Nyhetsmorgon.

Nyheternas Peter Lindgren svarar i programmet:

– Ja, men någonting ligger det ändå i att man borde hålla grejerna rena, även om det kanske inte överlever i 28 dagar. Men vi kan ju räkna med att det överlever ett tag i alla fall när man kan få det så länge i laboratoriemiljö, säger det rutinerade nyhetsankaret i Nyhetsmorgon.

Foto: TV4

Kritik från tittare: ”Skrämselpropaganda”

Efteråt har TV4 mötts av kritik från tittarna. I kommentarsfältet på Nyhetsmorgons Facebook-sida väljer många att attackera TV4 och ifrågasätta inslaget. Många menar att tv-profilernas samtal riskerar att skrämma upp tittarna.

”Det här är ju framtaget i laboratorium under bästa möjliga förhållanden. Det har inte mycket med verkligheten att göra där det finns en mängd olika faktorer som påverkar virusets ”hållbarhet”. Det sägs ju också i inslaget. Människor verkar ju vara tillräckligt uppstirrade som det är, utan att behöva plussa på det”, skriver en tittare i kommentarsfältet.

Som får medhåll av flera andra.

”Akta nu kan du inte gå på ditt golv… Farligt viruset har fått förmågan att hoppa från golvet och bita dig i rumpan… Skämt och sido, men det är väl en självklarhet iallafall för mig att hålla hygien och grejorna rena. Sluta skapa mer panik i samhället än vad det redan är snälla för allas bästa”, skriver en tittare.

”Tv4 skrämmer upp folket”, skriver en annan.

”Skrämselpropaganda”, skriver en annan tittare.

Flera menar att de tagit till sig av råden långt innan pandemin.

”Har alltid spritat / torkat av mobil mm även innan pandemin. Men bra att folk fått upp ögonen om att hålla bl.a god handhygien”, skriver en tittare.

Till sajten Hänt har TV4 meddelat att de än så länge inte vill kommentera kritiken mot inslaget. Här kan man se inslaget:

Coronaviruset överlever betydligt längre än man tidigare trott, visar en ny studie. Nyheternas Peter Lindgren om grejerna du kanske bör städa oftare:

Gepostet von Nyhetsmorgon am Sonntag, 11. Oktober 2020

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!