Foto: SVT/TV4

TV4-profilens starka ord om Carina Bergfeldt – efter kritiken inifrån SVT: ”Jag ser att det bara…”

Carina Bergfeldt fick hård intern kritik för sin insamling.
Nu får hon stöd – av TV4-konkurrenten.
– Man kan någonstans känna att det räcker, säger programledaren Anders Pihlblad i podcasten Tv-fabriken.

Public service-medarbetare styrs av strikta regler. Detta har den populära programledaren Carina Bergfeldt, 41, fått känna på under hösten.

Tv-profilen som nyligen vann Kristallen då hon utsågs till Sveriges bästa kvinnliga programledare 2020 är en av SVT:s klarast lysande stjärnor. Men på sistone har Bergfeldt mötts av intern kritik.

carina bergfeldt
Carina Bergfeldt är den klarast lysande stjärnan i SVT-huset just nu. Hennes egna talkshow blev en braksuccé och hon belönades med tv-priset Kristallen. Foto: SVT

Carina Bergfeldt, som har över 170 000 följare på Instagram, skrev för några veckor sedan i sociala medier och uppmanade sina följare att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén. Detta till förmån för biståndsorganisationens arbete på plats i det orosdrabbade landet.

Efteråt berättade hon i intervjuer hur hon resonerat efter att – som SVT-medarbetare – uppmanat till insamlingen.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, har Bergfeldt tidigare sagt i en intervju med Expressen.

Profilen har därefter fått kritik från SVT-kollegor för insamlingen. Bland andra Axel Gordh Humlesjö, känd som en av Janne Josefssons efterträdare på den tunga ”Uppdrag granskning”-redaktionen i Göteborg.

SVT-bossen Anne Lagercrantz, som är gift med den kände författaren David Lagercrantz, har i en intervju med Medierna i P1 förklarat att Bergfeldt efter insamlingen får förändrade arbetsuppgifter. Carina Bergfeldt stoppas nu att journalistiskt bevaka eller granska biståndsorganistioner för SVT:s räkning.

– Det här är en stor sak. Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT. Och det innebär att hon som reporter inte står fri i att bevaka allt. Det är det starkaste verktyg jag har, om det inte går till avsked, sade Lagercrantz till Medierna i P1, som är Sveriges Radios granskande program av den svenska journalistkåren.

Carina Bergfeldt får stöd av Anders Pihlblad

Carina Bergfeldt har efteråt själv tagit avstånd från sin egen formulering i intervjun, och insamlingen ska hittills ha genererat över en miljon kronor till arbetet på plats i Afghanistan.

Nu får hon också stöd inifrån grann-tv-huset – TV4:s programledare Anders Pihlblad väljer nu att gå ut och visa sympati med Carina.

– Hon har fått väldigt, väldigt hård kritik, och man kan någonstans känna att det räcker, men jag ser att det bara fortsätter och fortsätter. Jag skulle inte dra i gång någon insamling, så. Jag tror att det kan vara väldigt tufft att göra något sånt här om man jobbar inom public service. Men jag skulle inte göra det, säger Anders Pihlblad till podcasten Tv-fabriken.

Den glade och proffsige programledaren och journalisten får ofta göra några av de största intervjuerna på kanalen – som här tillsammans med Abba-Björn Ulvaeus

…eller här, i samband med ett humoristiskt möte med OS-hjältarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

Pihlblad vill betona att han inte kritiserar Carina Bergfeldt, och tycker att det är upp till SVT att hantera situationen.

– Jag har absolut inget behov av att kritisera henne för det. Jag tycker att hon har förklarat hur hon har tänkt, och sen får de väl sköta det i Tv-huset, säger Pihlblad till Tv-fabriken.

Kort efter denna kontrovers i SVT-huset blev Bergfeldt åter föremål för rubrikerna – när hon fanns med i samma festsammanhang som flera politiker, däribland Annie Lööf (C). Pihlblad menar att detta inte alls är särskilt uppseendeväckande.

– Om du hamnar i ett sammanhang med andra politiker är det inte konstigt att du pratar med dem. Jag tycker inte att det är så konstigt. Jag tror inte att det var så att de hade en inbjudningslista till det där så de kunde kolla det, säger Anders Pihlblad om det hela i podcasten.

Anders Pihlblad
Foto: TV4

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!