Foto: TV4 pressfoto

TV4:s framtidsbesked för ”Fyraåringarna på äldreboendet” – så har det gått efter inspelningarna

Coronasäkrade träffar och lekar ute på gården – men bara kontakt genom fönsterrutan på boendet.

Förskolebarnen i TV4-serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” har fortsatt viss kontakt med sina nya seniorkompisar.

– Det är det enda vi går och väntar på hela tiden, säger förskolläraren Michael Wahlner om att barnen längtar efter att få träffa de äldre igen.

Samtidigt berättar nu TV4 om framtiden för den populära tv-serien.

Under torsdagskvällen går TV4:s succéserie ”Fyraåringarna på äldreboendet” i mål. Efter fyra entimmesavsnitt får tittarna se hur förskolebarnen tillsammans med sina pedagoger säger hejdå till seniorerna för den här gången.

Foto: TV4

Programserien spelades in redan för ett år sedan, innan coronapandemin bröt ut, och kontakten mellan de äldre och barnen har fortsatt efter inspelningarna.

Om än på ett väldigt begränsat vis.

Samtidigt njuter seniorerna av uppmärksamheten i tv.

– Jodå, vi har kontakt med dem. Allt är bra och rapporterna säger att våra äldre filmstjärnor gillar vad de ser. De brukar titta tillsammans under festliga arrangemang på äldreboendet. De har inga problem med uppmärksamheten. De träffar barnen utomhus vid tillfällen, så kontakten dem emellan fortsätter, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, till Nöjeslivet.

Annorlunda möten med de äldre under coronapandemin för barnen

Den bilden bekräftas av Michael Wahlner, som är en av pedagogerna på förskolan som medverkar i serien. Han poängterar att barnen håller sig till gällande restriktioner från Folkhälsomyndigheten när de träffar sina äldre vänner.

Fyraåringarna på äldreboendet, S1, Ep04. Foto: TV4

– Det är absolut inte på samma sätt som tidigare. Vi pedagoger får förklara för barnen hur det ligger till och de förstår det. Vi pratar mycket om att vi ska tvätta händer och förklarar varför. Skulle jag fråga någon av barnen varför vi inte får gå in på boendet skulle de svara ”corona”. De har hajat grejen men förstår kanske inte riktigt helheten med hur hela världen är drabbad av en pandemi, säger Michael till Nöjeslivet.

Förskolläraren Michael: ”Hoppas de fortsatt vara aktiva på boendet”

Förskoleläraren syns mycket i tv-serien tillsammans med sin kollega Malin Andersson. Han hoppas att de äldre har fortsatt hålla sig aktiva under coronatiden – trots begränsningar i att ta emot besök.

– Jag hoppas att de varit väldigt aktiva inne på äldreboendet med personalen där. Att de fortsatt i aktivitet fastän inte vi varit där och hjälpt till, men det tar jag för givet, säger Michael.

Michael och Malin är förskolelärarna som syns i tv-serien. Foto: TV4

Hur har barnen hållit kontakten med de äldre under den här perioden?

– Innan restriktionerna lyfts nu med att man inte får besöka äldreboenden så har vi vinkat genom fönstren. Sen har de äldre kunnat titta på när barnen lekt på gården utanför.

Längtar de efter att få träffa de äldre igen?

– Ja, det är det enda vi går och väntar på hela tiden. Vi hade en plan som vi la upp tillsammans med äldreboendet efteråt om när och hur och var vi skulle fortsätta ses. Allt var klappat och klart, men sen kom coronan.

Nu går tv-serien alltså i mål med det sista avsnittet i TV4.

Ny säsong av ”Fyraåringarna på äldreboendet” i TV4?

På frågan om det kan bli en ny säsong framöver svarar TV4 lite undvikande – och det är kanske inte så märkligt i dessa pandemitider. ”Fyraåringarna på äldreboendet” spelades in i september-oktober förra året, alltså innan coronautbrottet i världen.

Hur ser ni på möjligheterna att följa upp de här fyra avsnitten med en ny säsong eller ny version?

– Som med så mycket annat så är nog svårt att ta ett beslut kring det så länge vi inte ser ett slut på Covid-19-pandemin, säger Martin Nygren på TV4.

Kanalen är nöjda med tittarsiffrorna – och det stora engagemang som tv-tittarna har visat efteråt.

– Vi är nöjda. Om vi vågade hoppas på att skapa engagemang så är det ju lite svårare att sia om hur mycket tittare en sådan här serie kan dra till sig. Men vi känner av trenden från ett allt större engagemang och hela tiden hittar nya tittare till serien. Första episoden ligger nu på runt 700 000 tittare vilket vi är jättenöjda med, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, till Nöjeslivet.

”Fyraåringarna på äldreboendet” visas i kväll torsdag 8 oktober klockan 21.00 i TV4 (repris söndag 13.55), TV4 Play och C More.

Fyraåringarna på äldreboendet. Foto: TV4

Vad tycker du om programserien ”Fyraåringarna på äldreboendet”? Vill du se mer av detta i TV4? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!