Claes Erikssons tårar – efter Per Anderssons pik om rättstvisten med TV4: ”Det här var…”

"Vilket liv", Claes Eriksson och Per Andersson. Foto: TV4

"Vilket liv", Claes Eriksson och Per Andersson. Foto: TV4

Claes Eriksson fick rätt mot TV4 i Högsta domstolen.
Nu dras historien upp igen – efter Per Anderssons uppvisning på scen i ”Vilket liv”.

Hyllningssöndagarna i TV4 fortsätter.

Den här veckan är det dags för den folkkäre skådespelaren och manusförfattaren Claes Eriksson att uppmärksammas för sin lysande kulturgärning. Han har med gruppen Galenskaparna och After Shave präglat svensk humor ända sedan 1980-talet.

Tillsammans med brodern Anders Eriksson, och kollegorna Jan Rippe, Kerstin Granlund, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar (1956-1997) skapade Claes odödliga klassiker såväl på scen som i tv-rutan. De flesta minns förstås sketchserien ”Macken”, men även revyn ”Stinsen brinner” och filmen ”Hajen som visste för mycket” bär det västsvenska humorkollektivets signum.

Artikeln fortsätter under bilden.

Claes Eriksson. Foto: TV4

Claes Eriksson hyllas i ”Vilket liv”

På söndagen hyllas Eriksson för sin gärning. Det förinspelade programmet där Claes överraskas totalt med en helkväll på Oscarsteatern i Stockholm sänds nu på bästa sändningstid i TV4.

Givetvis har programledaren Renée Nyberg förberett ett potpurri av kända gäster vars uppgift är att på olika sätt och vis överraska gästen.

Det bjuds förstås på massor av garv – och det startar redan omedelbart när komikerkollegan Per Andersson kliver upp på scen.

Först tittar han fram framför ridån med endast en hjärtformad ballong som sällskap.

Andersson säger några väl valda ord, och tackar Eriksson vördnadsfullt för allt han gjort under sin sagolika karriär. Per förklarar att Claes betytt massor för honom personligen och för den svenska humorscenen.

Men Per Andersson vore inte Per Andersson om showen inte blev färgsprakande och lite galen. Därför går så småningom ridån upp – och bakom densamma väntar en orkester. Tillsammans framför de en omarbetad låt med titeln ”Erikssons hjärna (Rotums paradmarsch)”.

Piken till TV4 – efter rättstvisten

Per Andersson får ta ut svängarna när han hyllar idolen. Han sjunger bland annat att man vill ”se in i” Erikssons hjärna ”varje dag”. Dessutom skickar han en pik till TV4.

Artikeln fortsätter under bilden.

Per Andersson. Foto: TV4

Med textraden Vem fäller Fyran när dom bryter som bäst? Jo Erikssons hjärna gutår, för anakronisten som består” skickar Andersson en tydlig passning till kanalen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Claes Eriksson. Foto: TV4

Bakgrunden är förstås den rättstvist som Claes Eriksson drev mot TV4 tillsammans med författaren Vilgot Sjöman (1924-2006) i mitten på 2000-talet. Eriksson och Sjöman menade då som filmmakare att TV4:s reklamavbrott kränkte deras egenart i strid med upphovsrättslagen, rapporterade Aftonbladet. Då hade duon inte på förhand godkänt att deras filmer bröts för reklam när de visades i TV4.

Eriksson och Sjöman fick rätt i Högsta domstolen.

– Det är klart att jag är lättad. Med den här domen har vi flyttat beslutet till regissören och upphovsmannen att bestämma om det ska förekomma avbrott i filmen, sade Claes Eriksson då, år 2008, till nyhetsbyrån TT.

På den tiden ledde detta till stora rubriker i pressen.

Claes Eriksson tagen efter Per Anderssons uppvisning: ”Övermäktigt”

Men det är historia – och i ”Vilket liv” fortsatte sedan hyllningen. Claes var märkbart tagen efter Pers hyllningssång. Han hade som synes en tår i ögonvrån när Anderssons show nått sitt slut.

– Jag vet att du har ett valspråk: Du pendlar ständigt mellan fullständig hjälplöshet och total kontroll. Var befinner du dig nu? säger Renée Nyberg till gästen i programmet.

Claes Eriksson kan bara skratta.

– Haha, ja nu är det nog hjälplöshet. Det här var…övermäktigt på något sätt. Fantastiskt, säger Eriksson.

Per Andersson bryter in:

– Det är bara början. Jag kan säga redan nu att sändningen slutar 03, säger Andersson och får hela publiken att skratta.

”Vilket liv” med Claes Eriksson sänds på söndag den 1 oktober klockan 20.00 i TV4 och TV4 Play.

Per Andersson skojar med Claes Eriksson och Renée Nyberg i ”Vilket liv”. Foto: TV4

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.

Exit mobile version