Helena Bergströms tunga sorg – hjärtat krossat efter vännens död: ”Så brutalt…”

Helena Bergström är skådespelerskan som i flera decennier figurerat på teaterscener, tv-rutan och på vita duken.

Nu berättar hon om sorgen och saknaden efter sin fyrbente vän.

Helena Bergström, 60, har sedan många år tillbaka varit aktiv inom teaterns och filmens värld.

Just nu är hon aktuell i serien ”Bäckström” på TV4 samt i den kommande SVT-serien ”Pirate bay”.

Utöver det skriver hon manus till en långfilm och efter sommaren ska hon vara med och spela in en uppföljare till kultfilmen ”Black Jack”.

Men utanför arbetet gillar Helena att koppla av i sällskap av djur. Hon har både häst och hundar till sällskap när hon vill komma ut på landet för att släppa stressen.

Sorgen efter fyrbenta vännen

I en intervju med Amelia berättar nu Helena Bergström om ett särskilt djur som stod henne mycket nära. Det var hästen Jojje, som skadades i sin hage under tiden då Helena precis filmat klart ”Pirate Bay” och var påväg hem från Santiago i februari i år.

– Tjugofyra timmar senare landade jag på Arlanda och åkte direkt till stallet. Jag kunde direkt se på veterinärens ansiktsuttryck att det var allvarligt. Jojje hade skadat sig så svårt att det var osäkert om han ens skulle kunna trava och galoppera igen. Han var 23, vilket är gammalt för en häst. Rehabiliteringen skulle vara väldigt lång och det var osäkert om den ens skulle ge resultat, berättar Helena Bergström för Amelia.

Då det fanns risk för ytterligare komplikationer fattade de beslutet om att avliva Jojje. Det var ett mycket tungt beslut för Helena.

– Min tacksamhet för allt som den här älskade hästen har gett mig går inte att värdera. Allt fantastiskt jag har fått uppleva med honom under de 19 år som han var min är ovärderligt. Jojje var en stolt häst och hade varit pigg in i det sista. Han älskade att röra sig och gå i hagen. Jag kunde inte stå ut med att se honom lida och tyna bort. I förtvivlan tog jag det svåraste beslutet som finns att ta som djurägare.

Var vid hans sida hela tiden

Under proceduren bestämde sig Helena för att vara vid sin älskade hästs sida in i det sista. Det var en mycket svår upplevelse.

– Jag ville stå vid hans sida. Vara hos honom in i det sista. Min vän Viveka tog mig under armen morgonen därpå när jag ledde Jojje som haltade svårt mot sommarhagen. Det var ett sådant fint morgonljus. Nästan sakralt och Jojje var så vacker där han sedan stod och åt morötter och äpplen ur min hand. Det smäller och han faller ihop. Det är så brutalt, så definitivt. Jag skriker och springer undan, samlar ihop mig och går tillbaka. Jag klappar honom men det är bara kroppen som är där. Jojje är redan borta, säger Helena till Amelia.

Efter Jojjes bortgång så har Helena Bergström skaffat hästen Tore, som hon nyligen fått lära känna.

Vi beklagar sorgen efter Jojje. Det är alltid svårt när en nära vän dör.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev