Rebecca Scheja gjorde succé i ”Den bästa sommaren” som 11-åring – det hon gör i dag förvånar många

Rebecca Scheja växte upp med två kända föräldrar. Hon blev själv barnskådis som 11-åring och fick mycket uppmärksamhet för ”Den bästa sommaren”.

10 år senare släppte hon och kompisen Fiona en singel – vilket var början på en succéartad artistkarriär.

När filmen ”Den bästa sommaren” hade premiär 2000 fick hela Sverige upp ögonen för de otroliga barnskådespelarna Anastasios Soulis, 37, och Rebecca Scheja, 35, som spelade Mårten och Annika.

Även Kjell Bergqvist, 71, fick mycket beröm för sin rolltolkning av begravningsentreprenören Yngve Johansson. Han vann faktiskt en Guldbagge för årets bästa manliga huvudroll.

Anastasios och Rebecca var bara 12 respektive 11 år när de spelade in rullen. Eftersom de var så små fick de mycket praktisk hjälp med allting kring inspelningen.

– Vi hade en guvernant, som det så fint heter, en kvinna som jobbar som lärare som tog hand om mig och Rebecca Scheja efter inspelning och sånt där. Hon såg till att vi skötte skolan också, säger Anastasios Soulis till Expressen.

”Hade en rejäl rå talang”

Han var helt ny för skådespeleriet, medan 11-åriga Rebecca redan hade synts i ”Adam & Eva”, ”Längtans blåa blomma” och ”En häxa i familjen”.

– Jag hävdade att Rebecca var en mycket större talang än vad jag var. Hon hade en rejäl rå talang, medan jag var lite mer en arbetsprodukt, säger han.

Hon var också delvis van vid att stå i strålkastarljuset då hennes föräldrar är kända. Pappan Staffan Scheja, 74, är en konsertpianist som slog igenom som tonåring och kallades ”underbarn”. Han har rest världen runt och turnerat med sin musik. Han var också med i ”Stjärnorna på slottet” 2008.

Rebeccas mamma är skådespelaren Marianne Scheja, 63, som bland annat synts i ”Rederiet” och ”Skilda världar”. Hon har även jobbat en del med tv-produktion.

– Rebecca hade mer erfarenhet än vad jag hade. Hon var ju redan inkörd i hur det funkar. Jag tror att jag såg upp till henne väldigt mycket. Eftersom jag bara var tolv år gammal så visste jag inte riktigt hur jag skulle uttala det. Sättet jag manifesterade min beundran för henne var att jag var nästan lite avundsjuk ibland. Vilket jag gissar är ganska naturligt i den åldern, berättar Anastasios.

Det gör Rebecca Scheja i dag

Efter succén med ”Den bästa sommaren” var Rebecca med i några filmer till. ”Sandor slash Ida” (2005) och ”Bröllopsfotografen” (2009) – i den sistnämnda filmen gifter hon sig faktiskt med Anastasios, en rolig hommage till ”Den bästa sommaren”. Även Kjell Bergqvist är med i den filmen.

Men Rebecca har, liksom sin far, mest satsat på musik. Hon studerade vid Adolf Fredriks musiklinje i Stockholm i ungdomen. När hon var 18 år träffade hon Fiona FitzPatrick, 38, och de började skapa musik ihop.

I dag är de kända som pop- och DJ-duon ”Rebecca & Fiona”. De släppte sin första singel, ”Luminary Ones”, 2010 och sedan dess har de turnerat runt i hela världen med sin musik.

Rebecca Scheja har alltså gått från att vara en hyllad barnskådis i Sverige till att bli en världskänd artist. Ändå är det inte alltför många som känner till hennes resa.

– Som mest har vi fått 250 000 kronor för en spelning. För oss är det jättemycket pengar. Det var när vi spelade i Las Vegas en gång i månaden under fyra års tid. Men det höll på att ta livet av oss, både fysiskt och själsligt. Las Vegas är nog det värsta stället på jorden, sa Rebecca till DI Weekend 2018.

Rebecca Schejas förhållanden

Rebecca Scheja var tidigare tillsammans med artisten Thibo Girardon, mer känd under artistnamnet ”Panda da Panda”. De jobbade även ihop under tiden de var ett par.

Hon har även varit tillsammans med DJ:en och musikproducenten Adrian Lux som jobbat på internationell nivå.

Nu bor 35-åringen i en lägenhet på Folkungagatan på Södermalm, Stockholm. Ingen annan är skriven på adressen.

Spännande att få höra lite om kändisdottern Rebecca Scheja som blev barnstjärna och sedan popartist.

Visste ni om det här? Skriv gärna en kommentar. Vilken barnstjärna skulle ni vilja läsa om?

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev