Avråddes från sin dröm – då bröt Sanna Nielsen med skivbolaget: ”Armbågat mig fram i en mansdominerad värld”

Bilden av en ordentlig och glad person har följt efter henne genom hela karriären.

Men även om egenskaperna i sig är någonting positivt har de också gjort att Sanna Nielsen fått kämpa.

Nu berättar folkkära sångerskan om de hårda fördomarna om henne som framgångsrik kvinna, som gör att hon har fått armbåga sig fram.

– Jag jobbar ju väldigt hårt för att göra de grejerna jag gör. Och den bilden tror jag inte man tänker på så när det gäller Sanna Nielsen, utan ”hon är så glad och hon får sina jobb”, men det är ju inte så, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Att vara en del av underhållningsbranschen är att ständigt bli bevakad, intervjuad om karriären men också privatlivet. För vem som helst skulle det vara påfrestande att gå in på det innersta och mest personliga. Speciellt för någon man aldrig tidigare mött.

Men det finns olika skillnader i bevakning. När jag träffar Sanna Nielsen frågar jag henne om den bilden av henne i media har blivit rätt. Vet vi som skriver om henne och de som läser om henne verkligen vem hon är?

– Att jag är positiv och glad, det stämmer. Men Jag jobbar ju väldigt hårt för att göra de grejerna jag gör. Och den bilden tror jag inte man tänker på så när det gäller Sanna Nielsen, utan ”hon är så glad och hon får sina jobb”, men det är ju inte så. Jag jobbar lika hårt som alla andra, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Sanna Nielsen berättar om hur de hårda fördomarna mot henne har gjort att hon fått kämpa mer. Foto: Maria Ekman/Newsner

Sanna Nielsen om hårda fördomarna

Hon berättar vidare att hon tror att det är en fördomar som gör att bilden av henne som person, gör att andra tror att hennes karriär genom åren varit en dans på rosor. Detta vill hon nu ryta ifrån mot.

– Jag tror det är en allmän bild av en positiv person att allt är så enkelt. Om man ser min show så tror jag att man vet mer om vem jag är. Då försöker jag öppna den dörren för jag har inte öppnat den förut. Det kan ligga på mig för jag har också min integritet och inte släpps in det, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

”Alla har lika rätt att drömma”

Men att inte öppna dörren för att ge för mycket av sig själv kan också bottna i tuffa tiden som ung. Sanna Nielsen som växte upp i en liten ort utanför Bromölla fick tidigt fick lära sig att det är viktigt att inte sticka ut och inte drömma för stort.

– Varför är det så att folk inte ska sticka ut? Det är klart som fanken att du ska. Alla har lika mycket rätt till att drömma, alla har lika rätt att göra något med sin dröm, säger Sanna Nielsen.

Tror du att det finns någon skillnad i hur man ser det med drömmar, om man jämför mellan killar och tjejer?

– Inte just i drömmar tror jag. Sen har ju det här med att kvinnor alltid ska kämpa mer men det tycker jag att vi börjar komma ur med allt som hänt den senaste tiden med kvinnor som verkligen börjar ta sin plats. Inte bara ta sin plats men också ges sin plats. För det har ju inte alltid varit självklart.

”Fått armbåga mig fram i en väldigt mansdominerad värld”

Även om hon medger att det har skett en förändring för kvinnor i underhållningsbranschen så finns fortfarande fördomarna kvar, berättar Sanna.

– Det är vissa som säger ”men det är väl bara att göra”, nej vi har inte fått den platsen som vi så självklart har nu. Jag har jobbat med väldigt blandade människor, både kvinnor och män, alla slags människor. Absolut jag har fått armbåga mig fram i en väldigt mansdominerad värld men jag har också haft väldigt mycket kvinnor bakom mig som pushar och stöttar mig, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet och fortsätter:

– Men sen har jag också haft skivbolagschefer som är kvinnor eller andra personer som jag jobbat med som jag fått be lyssna på mig. Jag måste övertyga alla på något sätt.

Hur menar du övertyga alla?

– Vem jag är och vad jag vill göra. De har sagt ”nej men du lilla gumman, du ska göra det här nu. Det är det här vi vill ha med dig som spelas mest och det är det publiken vill köpa biljetter för”. Men jag har fått säga att nej jag vill göra det här, göra den här skivan eller klä mig på det här sättet.

Bröt med skivbolaget

Och att bana sin egen väg har varit viktig för Sanna. Hon berättar hur hon följde sin dröm att göra en akustisk skiva, trots hennes dåvarande skivbolags tvivel. Då lämnade hon bolaget och satsade allt. Med resultat.

Efter att ha brutit med skivbolaget ville hon aldrig tvivla på sig själv igen, berättar Sanna Nielsen. Foto: Maria Ekman/Newsner

Akustiska skivan ”Vinternatten” sålde guld, vilket gav henne en viktig läxa.

– Efter det kände jag att jag aldrig mer ska tvivla. Jag ska lyssna på människor men framförallt lyssna på mig själv och inse att det är möjligt att göra de där drömmarna, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

En historia om hennes egen kamp

I sin show ”Mitt Sanna jag” avslutar hon med ett oväntat drag, Rnb-hiten ”Survivor” som gjordes känd av Destiny´s child.

Ett drag som Sanna Nielsen gör för att slå tillbaka – starkare än någonsin.

– Survivor är en del av min historia där jag väljer att gå min egen väg, att jag vågar göra min grej oavsett vad någon annan säger. Det är det jag ville att folk skulle känna efter de sett min show och hört min historia, min kamp och mitt mod. Det är hela sammanfattningen på något sätt, säger Sanna Nielsen.

Läs mer: Sanna Nielsen om kampen med självförtroendet efter tuffa tiden: ”Trycka in den där kniven i en”

Sanna Nielsen om kampen med självförtroendet efter tuffa tiden: ”Trycka in den där kniven i en”