Efter orden om Josefin Nilsson – Alexander Karims nya besked

Alexander Karim tog ställning efter att ha sett den gripande dokumentären om Josefin Nilsson.

Och hans uppmärksammade brev till branschen, där han satte ner foten, spreds som en löpeld i sociala medier.

Nu berättar han för Nöjeslivet om responsen.

– Man kan verkligen förlora jobb på det. Men det har varit en enorm respons och bara positiv, säger Alexander Karim om brevet.

Alexander Karim är en av alla de som blivit berörd in på djupet efter att ha sett SVT:s dokumentär ”Älska mig för den jag är”. Där skildras den folkkära artisten och skådespelaren Josefin Nilsson liv. Familjen berättar om Josefin och det destruktiva förhållande hon levde i, och de negativa konsekvenser det fick för deras älskade familjemedlem.

Dokumentären har väckt starka känslor. Alexander Karim berättar för Nöjeslivet att han var tvungen att skriva ner allt det han kände.

– Jag satt och såg dokumentären och tårarna rann. Jag såg den vid datorn och hade ett Word uppe. Jag kände att jag måste skriva nånting. Det var inte meningen att det skulle bli en text som ska publiceras specifikt, jag måste bara få ur mig den här ilskan och sorgen. Jag var förbannad rent ut sagt, säger Alexander Karim.

Alexander Karim om hustruns ord

Tanken var som sagt aldrig att den skulle publiceras. Men Alex valde att skicka texten till sin hustru Malin.

– Hon läste den och sa: ”Det är så här att det här kan innebära mycket för din karriär. Du kan förlora jobb och inkomst. Allt det som du har jobbat hårt för”. Jag frågade om jag skulle skicka in den. ”Det är inte frågan om du ska skicka in den, du har inget val.”

Foto: Christine Olsson / TT

Det öppna brevet till branschen publicerades av Nyheter24. I brevet förklarar Karim att det inte längre går att vara tyst.

”Nej, nu får det vara nog. Jag känner att det är dags att ta ställning ordentligt. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen. Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får fanimej vara nog, skriver han och fortsätter:

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är”.

Responsen efter publiceringen har varit enkom positiv, enligt Karim.

– Man vet ju aldrig när man gör någonting så här. Det kan gå åt båda hållen. Man kan bli totalsågad, och det kan slå helt fel. Och man kan verkligen förlora jobb på det. Men det har varit en enorm respons och bara positiv, säger han.

Alexander Karim om konsekvenserna: ”Jag är helt övertygad, men jag bryr mig faktiskt inte”

Även kollegor har hört av sig. Men även om responsen varit bra räknar Alexander Karim med att brevet kommer få konsekvenser.

– Det här är en extremt liten bransch som vill ha produktioner där man inte har någon som är ”besvärlig”. Jag är fullt medveten om att även om man skriver ett meddelande till mig, eller tycker det är ett fint brev kan det ändå vara så att man castat den och den och det blir lite ”besvärligt”. Alla vet ju som sagt vilka de här typerna är och producenterna vet också vilka de castat. De är inte blinda för verkligheten. Jag är helt övertygad, men jag bryr mig faktiskt inte. De får jättegärna avstå från att ringa mig om de har någon av de här personerna i rollerna, säger Alexander Karim till Nöjeslivet.

Karim, som bland annat synts i ”Stjärnorna på Slottet” och ”Advokaten”, har genom sitt jobb själv kommit i kontakt med berättelser som liknar Josefins. Inför just serien ”Advokaten” förberedde han sig genom att läsa igenom mängder med rättegångsprotokoll och domar.

– Jag har fått höra historier som är precis som Josefins historia. De tar aldrig slut. När man tittar igenom rättegångsprotokoll på misshandel och våldtäktsmål, som jag har gjort väldigt mycket, märker man att det inte slutar, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen hejd på hur många män som hatar kvinnor som finns där ute. Det slutar inte. Det är där jag tänker på det strukturella, som vi måste ändra på.

Foto: Anders Wiklund / SvD /TT

Tagit del av fall som Josefin Nilssons

Så vad kan vi göra? Alexander menar att det rör sig om att problemet bygger på ett grundläggande systemfel.

– Det är ett symptom på sättet vi lever. Det är inte att de här människorna föds dåliga. Jag tror inte på ondska på det sättet. Vi lever i en struktur som föder fram det här beteendet. Utan att på något sätt frånta ansvaret från det han gjort, så är den här skådespelaren ett symptom, säger han och fortsätter:

– Det är inte meningen att alla ska göra samma sak. Man ska utgå från den plattform man står på. Jag har förmånen och lyxen att bli erbjuden roller och då kan jag också tacka nej till saker. Det kan inte alla göra, däremot kan alla göra det de kan. Det kan vara att man inte skrattar åt skämten som man alltid hört. Det kan bara vara något så litet. Man ser de här små akterna av civilkurage.

Trots att han tror att det öppna brevet kan få konsekvenser för karriären, ångrar han inte sitt beslut att låta det publiceras.

– Även om din karriär tar en riktig smäll så är det inte jämförbart med konsekvenserna av att behöva säga till våra barn om tio år, när de frågar vad vi gjorde under metoo, att man inte gjorde någonting. Det är en verklig konsekvens.

Josefin Nilsson blev 46 år.

 

Så viktiga ord! Dela gärna för att vi ska få till den förändring som krävs.