Sofia Wistams förtvivlan efter sjukhusbesöket – gripande orden om traumat: ”Tårarna sprutar”

Den omtyckta programledaren Sofia Wistam har underhållit det svenska folket i tv-rutan i många år.

Men privat har hon utkämpat en kamp mot bröstcancern, något hon länge höll hemligt. Nu, tio år senare, berättar hon om sitt senaste sjukhusbesök som rörde upp starka känslor.

”Jag inser att jag har ett trauma”, skriver hon på sin Instagram.

Sofia Wistam är ett välkänt ansikte för det svenska folket. Sedan 90-talet har hon lett en rad omtyckta tv-program, bland annat ”Sofias änglar” och ”Fame Factory”.

I dag leder hon programmet ”Naked Attraction” på Kanal 5. Vid sidan av tv-karriären har hon även podden ”Wahlgren & Wistam” tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren.

Men utanför rampljuset har tv-profilen utkämpat en tuff hälsokamp, något hon länge höll hemligt.

Sofia Wistam
Sofia Wistam. Foto: TV4/Skärmdump

Sofia Wistam drabbades av bröstcancer – berättar om kampen

Det var för över tio år sedan som Sofia Wistam drabbades av bröstcancer.

Hon tvingades då operera bort en del av ena bröstet och genomgå strålningsbehandling, något hon höll hemligt för de tv-produktioner hon var med i.

När den omtyckta programledaren gästade podden ”Livshjulet” tidigare i år berättade hon mer om den tuffa kampen.

– Jag hade bröstcancer för några år sen så jag har ett och ett halvt bröst och det kan vara lite såhär… När jag har tajt tröja, tänker jag ibland att folk tittar på det och lägger märke till det och sedan bara ”nej det gör de inte”, sade hon enligt Hänt.

Efter cancern valde Wistam att inte göra om brösten. Om hon skulle göra ett ingrepp skulle hon i så fall ta bort sitt andra bröst, berättar hon i podden.

– Jag tog ju bort en skärva av mitt bröst så det det var inte så… Hade jag tagit bort hela bröstet, det gör vissa, då kanske jag hade tagit bort det andra också för att få någon slags balans, sade Sofia enligt sajten och tillade:

– Men jag gillar också u-ringat och jag har alltid haft en rätt stor byst så det var självklart att inte göra ett helt nytt bröst men hade jag tagit bort hela så kanske jag hade gjort det.

Sofia Wistam till sjukhus på kontroll: ”Har ett trauma”

Nu har programledaren varit på mammografi för att kontrollera brösten igen.

På sin Instagram har hon delat med sig av besöket på sjukhuset – som visade sig bli mycket känslosamt.

”Tårarna sprutar när jag lämnar sjukhuset. Jag inser att jag har ett trauma. Allt gick bra den där gången för 10 år sedan. Det gick bra för att den lilla knöljäveln hittades i tid”, skriver hon i inlägget.

Sofia Wistam uppmanar även alla kvinnor att prioritera mammografin.

”Ni får inte tänka ’Det händer inte mig’. Det korta besöket (tar ca 5 minuter) kan vara skillnaden på att du får se dina barn växa upp”, skriver programledaren.

Vännernas stöd i kommentarsfältet

Efter inlägget har flera kända profiler skickat stöd till programledaren i hennes kommentarsfältet. Bland annat skickar Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund en rad hjärtan.

Många av Sofia Wistams följare tackar nu henne för att hon delar med sig.


”Tack för att du tar plats i dina medier och delar detta trots trauma. Att du väljer att sprida kunskap”, skriver en person.

”Håller helt med. Det är bökigt och obekvämt, men värt 1000 gånger mödan”, skriver en annan.

”Tack för att du delar med dig. Förstår känslan. Vill också upplysa om hur viktigt det är att själv känna igenom sina bröst och armhålor”, skriver en tredje.

Så viktigt! Tack för att du delar med dig, Sofia.