Monica Törnell svåra tragedier efter vinsten i Melodifestivalen – tuffa ödet efter tiden i rampljuset

Redan som 16-åring upptäcktes hon av självaste Cornelis Vreeswijk och slår igenom med dunder och brak och vinner melodifestivalen – men 1986 tar det stopp. Monica kraschar försvinner från rampljuset.

– Jag bara skakade och kallsvettades. Är det slut nu liksom? Det var som att varje cell kurade ihop sig och sa jag vill vara ifred. Jag vill vila, jag orkar inte mer. Och från den stunden så orkade jag liksom inte mer, har Monica Törnell berättat i P4 Dokumentär.

Idag, 38 år senare har hon tagit sig tillbaka – så här lever den hyllade artisten idag.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Monica Törnell föddes den 3 juni 1954, utanför Söderhamn i Hälsingland. Redan som liten började hon besöka Folkets park hemma i Söderhamn för att lyssna på stjärnor som Lill-Babs, Jerry Williams och andra stora idoler.

Snart visade det sig att hon inte bara gillade att lyssna på musik, Monica tyckte även om att sjunga och visade på stor talang.

Redan som åttaåring ställde hon sig på scen och sjöng inför 700 personer på L M Ericssons julfest. Drygt ett halvår senare sjöng hon för 7000 personer under allsångstillställningen ”Måndagskvitter” i Gävle.

Monica Törnell Foto: TT

Träffade Cornelis Vreeswijk

Och så var hon igång, uppträdande efter uppträdande i hemtrakterna gjorde att hon snart kom i kontakt med trubaduren Cornelis Vreeswijk.

I början på maj 1971 uppträdde Monica nämligen på sin pappas krog ”Tolvan” hemma i Söderhamn. På andra sidan gatan, på en annan krog, spelade den omtalade Cornelis.

Cornelis såg att Monica har någonting alldeles extra och bestämmer sig för att bli hennes mentor och bjuder in henne till både studion och ut på turné.

Monica och Cornelis är ett framgångsrecept, de turnerade i både Sverige och Danmark tillsammans och med låtar som ”Känslan i maj” ,”Heden” och ”Vintersaga” gör hon sig snart ett stort namn i musikbranschen.

Hennes verkliga genombrott kom den 10 juli 1972 på Visfestivalen i Västervik. Publiken insåg att Cornelis verkligen hade hittat Sveriges nya stora stjärna och efter det var det inte längre bara Cornelis som vill synas vid hennes sida.

Även artister som Ola Magnell och Janne Schaffer dyker upp och vill spela med den unga och lovande Monica.

Hör Cornelis och Monia Törnell sjunga ihop i videon nedan:

Monica Törnell vinner Melodifestivalen

De kommande åren radar succéerna upp sig en efter en. Under 70-talet släpper Monica skivor på löpande band och turnerar land och rike runt.

Publiken jämförde henne med Janis Joplin, men själv nämnde hon den franska chansonskolan som inspiration.

Samtidigt är hon ensamstående mamma till två barn, sin egen manager och bokare och 1976 tar hon ett sabbatsår från musiken.

Men bara två år senare är hon tillbaka igen och släpper musik på nytt.

1986 kommer nästa stora framgång. Monica vinner Melodifestivalen med  E de’ det här du kallar kärlek 1986, tillsammans med Lasse Holm som också har skrivit låten.

Hemma i Sverige är låten fortfarande en klassiker, men Monica och Lasses charm gick inte hem på samma sätt utomlands.

Bidraget mottogs med blandade reaktioner och landade på en femte plats i Eurovision song contest.

Den brittiske TV-kommentatorn Terry Wogan drog på andan efter bidraget med reaktionen ”Well, that was an experience wasn’t it?”

Se mer av stjärnornas nummer i videon nedan:

Den stora kraschen

Men samma år, hösten 1986, tar det stopp.

Hon hade jobbat hårt i flera år, sovit och ätit för lite och allt sammantaget blev det för mycket Monica var utbränd.

Sonen Tobias Törnell såg som barn på hur hans mamma slet för att få allt att gå ihop.

– Hon var en tivoliskötare mer eller mindre, som skulle boka musiken, och ja, det blev för mycket, säger han i radiodokumentären Sångfågeln från Söderhamn som försvann i P4.

Det hårda livet hade satt sina spår. Monica opererades för magsår, tvingades ta 30 olika penicillinkurer mot de återkommande infektionerna och hamnar snart i en depression.

En dag under hösten är hon ute och krattar löv i trädgården till sitt nya hus när allt plötsligt börjar snurra.

Monica kraschar och det hårt.

– Jag bara skakade och kallsvettades. Är det slut nu liksom? Det var som att varje cell kurade ihop sig och sa jag vill vara ifred. Jag vill vila, jag orkar inte mer. Och från den stunden så orkade jag liksom inte mer, säger Monica Törnell i P4 Dokumentär.

LÄS MER: Maria Rådsten försvann helt efter vinsten med Nanne Grönvall i Melodifestivalen – detta gör hon idag

Monica Törnell i personlig konkurs

Det här blev slutet på Monica Törnells karriär. Hon orkade inte mer, varken stressen eller pressen var bra för henne.

– Jag orkade inte, jag kunde sova hela dygnet och det är inte mycket till liv direkt, säger hon i dokumentären.

Men det var inte bara karriären som gick i stöpet. Vänner och kollegor förstod sig inte på hennes utbrändhet och höll sig undan. Ingen hörde av sig.

De kommande åren är kantade av sorg och hon blev mer och isolerad i hemmet.

Vid den här tidpunkten är tanken på musik bara kopplat till sorg. Hon kan varken gå på konserter eller lyssna på musik. Påminnelsen om branschen hon lämnat blir helt enkelt för påtaglig.

Men det är inte bara känslomässigt som det blir jobbigt för Monia nu. Eftersom hon inte kan jobba förlorar Monica sin inkomst, hon går i personlig konkurs och på grund av det förlorar hon snart sitt hus.

Diagnostiseras med ME

Monica går på åtskilliga provtagningar, testar flera olika behandlingar men mår fortfarande dåligt. Efter år av mörker får hon till slut ett svar – Monica har ME, tidigare kallat kroniskt trötthetssyndrom.

”Ingen vet vad ME/CFS beror på men det pågår forskning. Många som får ME/CFS har fått det efter att först ha haft en eller flera vanliga virusinfektioner eller bakterieinfektioner. Det kan vara förkylningar, infektioner i luftvägarna eller influensa”, skriver 1177.

Trots sjukdomen och åren av tragiska händelser så tar sig Monica tillbaka, sakta men säkert.

LÄS MER: CajsaStina Åkerström toppade Svensktoppen och försvann – håll i hatten när du får se hur hon ser ut i dag

Invald i Swedish music hall of fame.

Efter 25 års tystnad släpper hon till slut ett nytt album 2017 och börjar stå på scen igen.

Hennes comeback är efterlängtad och 2022, samma år som det är 50 år sedan hon släppte sitt debutalbum ”Ingica”, blir hon och också invald i Swedish music hall of fame.

Det är en jättehärlig bekräftelse för lång och trogen tjänst, sade hon till TT efter att hon nåtts av beskedet.