CajsaStina Åkerström toppade Svensktoppen och försvann – håll i hatten när du får se hur hon ser ut i dag

CajsaStina Åkerström slog igenom stort på 90-talet och låten ”Fråga stjärnorna” blev en av årtiondets största svenska hitlåtar.

 Idag, 28 år senare, bor hon på en stor gård i Kalmar och så här lever hon idag.

CajsaStina Åkerström är dotter till konsthantverkaren Ingrid Swärdshammar (omgift Åkerström Hellberg) och trubaduren Fred Åkerström. Hon föddes i Stockholm och de första åren i livet har beskrivits som turbulenta, med mycket fester och alkohol.

I en intervju med Accent berättar CajstaStina om hur jämngamla var i lekparken medan hon var med sina föräldrar på krogen Den Gyldene Freden, som ända sedan 1700-talet och Carl Michael Bellmans dagar har varit stamkrog för kulturpersonligheter.

Men även hemma i lägenheten på Bohusgatan 51, nära Skanstull i stockholm, var det fest.

– Barnflickorna avlöste varandra. Jag var många gånger livrädd, men på något sätt blev den här livsstilen till slut vardag för mig. Ingen annan vuxen reagerade. Det var egentligen först efter att mina föräldrar skiljdes och mamma slutade dricka, när jag var åtta år, som vardagen faktiskt blev mer normal, säger hon till tidningen.

Fred Åkerströms bortgång

Föräldrarna skilde sig när Cajsa Stina var barn och hon flyttade med sin mamma ner till Kalmar där hon började skolan.

1985 dog pappa Fred av alkoholförgiftning vid en ålder av 48. I vuxen ålder har hon själv valt att avstå alkoholen helt och hållet.

– Jag tog det ganska radikalt. Jag har varit hooked på andra grejer och haft en matproblematik med både bulimi och anorexi. En dag kom det till en punkt, antingen gör jag slut på det här eller så väljer jag livet. Jag var på gränsen… om jag skulle orka leva.

Slog igenom med ”Fråga stjärnorna”

CajsaStina utbildade sig så småningom till kulturvetare på Lunds universitet och har en fil.kan i arkeologi. Under tidigt 90-tal jobbade hon som arkeolog på Kalmar läns museum.

Men på fritiden hade CajsaStina börjat skriva egna låtar och 1994 kom debutalbumet Cajsa Stina, där superhiten ”Fråga stjärnorna”, var med. Låten blev en av 90-talets största svenska hits och hela albumet sålde platina med drygt 130 000 försålda ex.

Sedan dess har hon gjort en rad framgångsrika låtar År 2001 kom” Av längtan till dig”, som hon skrev tillsammans med riksspelemannen Åsa Jinder. Låten träffade rakt i hjärtat på lyssnarna och låg etta på Svensktoppen i hela 12 veckor.

Tio år senare släpptes albumet Visor från när och fjärran på vilket Cajsa Stina tolkar Evert Taube, Cornelis Vreeswijk med flera.

Bor på en gård i Kalmar

Idag lever CajsaStina Åkerström på en stor gård i Halltorp, söder om Kalmar, tillsammans med sina katter.

– För att orka blotta mig själv som artist har jag bosatt mig ute på landet, ganska långt från närmaste granne och långt från alla former av masker som vi ibland tvingas ta på oss. Här kan jag ladda batterierna. Å andra sidan hade jag inte klarat av att leva så här isolerat om jag inte hade haft ett så utåtriktat yrke, berättar Cajsa­Stina Åkerström för Accent.

I en intervju med Allas berättar hon om hur hon tidigare känt sorg över att inte ha en egen familj, men att hon nu börjat acceptera att hon lever ensam.

– Jag trivs med att vara singel och har faktiskt ingen större längtan efter ett nytt förhållande med en man. Jag lever för mina djur och älskar livet på landet. Att få odla i trädgården och äta ekologisk egen skörd, gå i skogen och plocka svamp och bär. Ja, jag laddar mina batterier och har det skönt, säger hon till tidningen.

Där, ute på landet, har hon i stället börjat måla. Och så sent som sommaren 2021 ställde hon ut några av sina verk.

På Instagramkontot Cajsa Stina Åkerström Art står att läsa:

”Pandemin satte stopp för artisten och låtskrivaren Cajsa Stina Åkerströms turnéer och konserter. Istället har hon ägnat sig åt att fördjupa sig i sitt måleri. I utställningen Den allvarsamma leken debuterar hon som målande konstnär.”

I inlägget skriver CajsaStina om hur hon målar med oljepastellkritor och färgpennor på papper.

”Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen kniven, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar, berättar hon vidare.Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar. Jag fotograferar och målar sedan på fri hand efter fotografiet”, skriver hon i inlägget.